Zalužni proglašen herojem Ukrajine, a novi zapovjednik izdajicom Rusije: ‘Neka mu zemlja gori pod nogama!’

Oleksandr Syrsky i Valerii Zaluzhnyi (Foto: Oleksandr Syrsy / Telegram)

Predsjednik Volodimir Zelenski dodijelio je u petak bivšem zapovjedniku vojske generalu Valeriju Zalužnom odličje “heroj Ukrajine”, dan nakon što je smijenjen u dosad najvećem preslagivanju u ratu s Rusijom. Zalužni, popularna figura koja je nadgledala ratne napore Ukrajine tijekom ruske invazije, u četvrtak je zamijenjen zapovjednikom kopnenih snaga, general-pukovnikom Oleksandrom Sirskijem.

Odluka da se Zalužnom dodijeli najviše ukrajinsko državno odličje znak je da Zelenskijev tim pokušava signalizirati jedinstvo i poštovanje prema Zalužnom nakon što ga je smijenio s mjesta zapovjednika oružanih snaga. Objavljeno je to u dekretu na predsjednikovoj internetskoj stranici, prenosi Reuters.

Ankete su pokazale da Zalužni uživa veće povjerenje javnosti od Zelenskog. Još nema čvrstih podataka o reakciji javnosti na njegovu smjenu, no mnogi su Ukrajinci na društvenim mrežama otvoreno doveli u pitanje tu odluku. Vojna smjena uslijedila je nakon višemjesečnih nagađanja o razdoru između dviju najistaknutijih ukrajinskih ratnih figura oko njihovih vizija rata protiv Rusije, koji će uskoro ući u treću godinu.

Dok je u četvrtak najavljivao promjene, Zelenski je rekao da u tom potezu nema politike i da smatra da je potrebna obnova oružanih snaga nakon neuspjeha ukrajinskih kopnenih operacija 2023. Ukrajinske snage pokrenule su protuofenzivu prošlog ljeta, ali nisu uspjele probiti dobro branjene ruske linije. Od tada važni novi paket američke vojne pomoći mjesecima odgađa republikanska oporba u američkom Kongresu.

Prekršio časničku prisegu

Visoki ruski sigurnosni dužnosnik Dmitrij Medvedev izajvio je u petak da je novi vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski, rođen u Rusiji, izdajica, a Kremlj je poručio da njegovo imenovanje neće promijeniti ishod sukoba u Ukrajini koji Rusija naziva “posebnom vojnom operacijom”.Sirski je rođen u srpnju 1965. u ruskoj Vladimirskoj oblasti koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza. Kao mnogi ljudi njegove dobi u ukrajinskim oružanim snagama, studirao je u Moskvi, na Višoj vojnoj zapovjednoj školi. Pet godina služio je u Sovjetskom artiljerijskom korpusu, a u Ukrajini živi od 1980-ih.

Rusija je prijetnja Europskoj uniji i NATO-u ‘samo u grozničavoj mašti zapadnih političara’

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik koji je sada zamjenik predjsednika ruskog Vijeća za sigurnost, optužio je Sirskog, koji nije služio u postsovjetskoj ruskoj vojsci, da je prekršio časničku prisegu. “Gledajući biografiju novog vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Sirskog osjeća se mržnja, prijezir, gađenje”, napisao je Medvedev na svojem službenom Telegram kanalu.

Banderin izdajica

“Gađenje prema čovjeku koji je bio sovjetski ruski časnik, ali je postao Banderin izdajica, koji je prekršio prisegu i služi nacistima, uništavajući svoje voljene. Neka mu zemlja gori pod nogama!”, napisao je. Bandera se odnosi na Stepana Banderu, ukrajinskog nacionalista iz Drugog svjetskog rata koji je surađivao s nacističkom Njemačkom u borbi protiv Crvene armije. Neki Ukrajinci smatraju ga borcem za slobodu, a Rusi izdajicom.

Kremlj je poručio kako ne vjeruje da će promjena na vrhu ukrajinskog vojnog vodstva promijeniti ishod sukoba. U telefonskom razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: “Mislimo da to nisu faktori moju mogu promijeniti tijek posebne vojne operacije.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI