‘DOSTA ZAPIŠAVANJA PO JAVNIM POVRŠINAMA’! Gradski zastupnik pokrenuo projekt s ‘anti-pipi’ bojom koja otkriva počinitelja koji se olakšao na ulici

Foto: Pixabay

U sklopu testiranja nove metode kojom se želi odvratiti muškarce od mokrenja na ulici, zidovi u londonskoj četvrt Soho, poznatoj kao mjesto za večernje izlaske i zabavu, prebojani su izdajničkom “anti-pipi” bojom koja otkriva počinitelja.

Vlasti četvrti u kojoj boravi 3000 stanovnika, poznate po brojnim restoranima, barovima i kazalištima, premazale su takvom bojom zidove na desetak strateških mjesta. Naime, ona stvara transparentan vodoodbojan sloj koji otkriva urin i na taj način odmah i prekršitelja.

“To je vrlo učinkovito, pruža dokaz”, kazala je zastupnica mjesne zajednice te četvrti Aicha Less pokazujući učinak čim je zid pošpricala bocom vode. Taj projekt pokrenuo je gradski vijećnik Westminstera, gdje se nalazi i četvrt Soho, nakon što je je primio brojne pritužbe stanovnika i zaposlenika koji u njoj rade.

Foto: Pixabay

“Svakako da urin nije ugodan i naši se stanovnici ljute. Ujutro izlaze iz kuća i osjete miris urina”, objasnila je pa istaknula kako stanovnici imaju pravo “živjeti u čistom i sigurnom okolišu”. Lokalne vlasti zapravo su kopirale model iz drugih zemalja, među kojima je i Njemačka, a na zidovima prekrivenima bojom ispisana je i prigodna poruka “Ovaj zid nije pisoar”.

Gradsko vijeće Westminstera potroši svake godine oko milijun funti (1,15 milijuna eura) na čišćenje ulica, među ostalim i od urina i nada se da će posebnom bojom malo smanjiti troškove jer je Soho zapravo vrlo malena četvrt u središtu britanske prijestolnice s više od 400 lokala koji imaju dozvolu za prodaju alkohola pa se zato noću na ulicama nađu tisuće ljudi koji piju, a WC-i su zatvoreni, zbog čega su za vikende postavljeni montažni zahodi.Facebook Comments

Loading...
DIJELI