U LAUBI JUBILARNI 10. PINK DAY: ‘To je festival roséa, ali i svojevrsna posveta ženskoj energiji, proljeću i ljepoti života’

Arhiva Pink Day

U “ružičastom” mjesecu travnju održava se jubilarni 10. PINK DAY Zagreb – festival posvećen roséu. Na konferenciji za novinare održanoj u Laubi predstavljen je program festivala, koji će se održati 22. travnja u toj Kući za ljude i umjetnost. Tom je prigodom, osnivačica i predsjednica Festivala, novinarka, urednica i publicistkinja Sanja Muzaferija, rekla kako PINK DAY Zagreb, osim što je festival roséa, ujedno je i svojevrsna posveta ženskoj energiji, proljeću i ljepoti života.

Ona kroz ovaj Festival već čitavo desetljeće promovira divna proljetna vina i tako pokreće
svojevrsnu rosé revoluciju, a uz nju je posljednje dvije godine, kako je istaknula, nezamjenjiva Zrinka Jelić-Belinić iz agencije Z – Eventi & Promocija.

Foto: Rene Karaman

“To je svečanost ružičastog pogleda na neki možda malo bolji svijet kojem se svi nadamo. A rosé i jest upravo takav: vedar, lepršav – i pravi izbor za vruće ljetne dane. Tijekom posljednjih deset godina Festival je promovirao umjerenu, ženstvenu konzumaciju vina a prema priznanju samih vinara, PINK DAY Zagreb značajno je pripomogao i da se stav prema roséu izmijeni, pa tako i vinska karta Hrvatske. Ponosna sam što smo pridonijele da rosé kao lagano i proljetno vino dobije sasvim novi i mnogo bolji renome nego što je ga je imao prije nas”, rekla je Muzaferija.

Dodala je kako se u sklopu PINK DAY-a održava i Green in Pink koji slavi vrhunska domaća ekstra djevičanska maslinova ulja. Od prošle godine su i ružičasti ginovi, tonici, likeri i kokteli.

Foto: Rene Karaman

Obilježavajući veliki jubilej “malog boutique festivala”, koji je nakon Vinistre i VinoComa ujedno i najstariji veći vinski festival u Hrvatskoj, PINK DAY je ove godine pripremio dosad najbogatiji program.  Sve je na konferenciji za medije započelo slavljenički – uz pjenušce
dobrodošlice Griffin Rosé, Bedekovich Rosé EKO 2017 i Tomšić Evelin, 2021.Nakon službenog dijela, prezentaciju vina Brdovite Hrvatske vodio je ugledni sommelier Mario Meštrović i predstavio pet vina ružičaste boje te regije: Dvanajšćak Kozol rosé 2022; Vinarija Puhelek Rosé 2022; Griffin Ivančić Ambassador rosé 2022; Bedekovich Prigora rosé Eko 2021; Vinarija Miklaužić Rosé 2021.

Predsjednik udruge Bregovita Hrvatska koja obuhvaća vinogorje Moslavine, Prigorja i Bilogore, Zagorja i Međimurja, Plešivice i Pokuplja, Josip Tržec, rekao je kako iza izvrsnih vina Bregovite Hrvatske stoje vrijedni ljudi, vinari i njihove obitelji.

Foto: Rene Karaman

“Mnogi od njih nastavljaju višegodišnju obiteljsku tradiciju, ali istovremeno istražuju nove puteve suvremenog vinarstva. Bregovita Hrvatska nudi lepezu vina za svačiji ukus i za svaku prigodu. Odlikuje ju šaroliko bogatstvo sorti, stilova i nijansi vina”, naglasio je Tržec.

Prije samog PINK DAY-a Zagreb, u utorak 18. travnja, u jedinom zagrebačkom restoranu s Michelinom zvjezdicom “Noel” gdje će se održati Masterclass rosé vina Chateau d’Esclans “Pinks That made History” powered by PBZ Card Premium Visa, a vodit će ga Ted Lelekas,
Moet Hennessy brand ambasador. Kušanje će biti iz vrhunskih Riedel čaša. Zatim 20. travnja će se, povodom jubileja, u legendarnom zagrebačkom restoranu Skenderica 1912 by Catering Lisak – održati svečana “Večera u ružičastom” s izabranim vinima s Festivala: Villa Sandi Prosecco DOC Rosé Millesimato, Rosé Bastiàn, Rizman Rusula i Aura likerima.

Na festivalu ružičastih vina sudjeluje 100-njak etiketa ružičastih vina, uz prisustvo najboljih hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Bit će i zanimljive radionice i programi poput “Ružičastog američkog zapada” s vinima američke Zapadne obale koja nisu na hrvatskom tržištu, pod vodstvom Mirene Bagur, Croatian Premium Wine iz Bostona. Uz to, održat će se i okrugli stol posvećen ružičastim vinima hrvatskog istoka “Ružičasti vinski istok: 10 godina kasnije” powered by HGK, u čast procesu napretka ružičastih vina toga kraja. Okrugli stol moderira “lovkinja” Morana Zibar, a sudjeluju predstavnici HAPIHa, HGK, Vinarije Kutjevo i Vina Papak.

Foto: Rene Karaman

Masterclass ekstra djevičanskih maslinovih ulja “Šampionska ulja Istre i Dalmacije” powered by JGL vodi dr. sc. Mirelle Žanetić, docentica sa Sveučilišta u Splitu, a za sam kraj, „PINK COCKTALIZATION“ powered by Esplanade Zagreb Hotel, radionica ružičastih koktela koju je osmislio Vjenceslav Madić, “Master Kishoni”.

Na Festivalu će se, prigodno, moći kupiti i limitirana edicija majica s likom “Pink Girl”. Pink Day partneri će i na ovom izdanju Festivala svoje izlagačke stolove lijepo ukrasiti i urediti jer tako ulaze u konkurenciju za najljepše i najkreativnije uređene stolove koji već tradicionalno osvajaju vrijedne nagrade. Ove godine je to, 12 najboljih čaša za rosé na svijetu Restaurant Extreme Rosé Riedel; vrhunski parfemi kuće Elie Saab koje daruje Martimex, zatim Smeg pink toster koji daruje Gemma, nagradni paket koji dodjeljuje Ikea te paket knjiga izdavačke kuće Media Bar koja će na Festivalu premijerno prodavati upravo objavljenu knjigu Stanleya Tuccija “Okus”.

Romerquelle, kao službena voda festivala će se pobrinuti za vodu, a Ikea za udoban lounge u kojem će posjetitelji odahnuti. Ove godine posjetitelji će imati priliku uživati i u finim delicijama “Noel Bread & Deli”, a u zasebnom food corneru gdje će posjetitelje i izlagače čekati fini zalogaji Cateringa Kvatrić, kao i keksići Miscotti – ispečeni specijalno za ovu priliku.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI