Podmetnute i vrlo dvojbene žrtve ‘ustaškog terora’ iz Širokog Brijega na popisu ubijenih u Jasenovcu

Edina Zuko/PIXSELL

Kao što sam nedavno proveo objektivno znanstveno istraživanje i predočio čitateljima najčitanijega hrvatskog političkog tjednika 7Dnevno (vidi br. 224 od 16. ožujka 2018., str. 26.) dokaze o pet podvaljenih žrtava ‘ustaškog terora’ iz Posušja na popisu ubijenih u Jasenovcu, prionuo sam sličnom istraživanju glede navodnih žrtava Jasenovca s područja općine Široki Brijeg. Tijekom pregleda službenih stranica Javne ustanove Jasenovac, točnije rečeno popisa navodno ubijenih osoba u ustaškom logoru Jasenovac, pronašao sam na obimnom popisu pet osoba iz Širokoga Brijega: Ivana Knezovića, Franju Rotima, Mirka Savića, Iliju Sliškovića i Mirka Zeleniku, koje su navodno ustaše pogubili u logoru. U sljedećim rečenicama dokazat ću da se u slučaju ovih pet ‘žrtava’ radi također o nedokazanim žrtvama, a dokaze podastirem na temelju popisa žrtava općine Široki Brijeg tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća objavljenog u obimnom zborniku skupine autora „Otkopana istina Širokog Brijega iz II. svjetskog rata i poraća“ (Široki Brijeg 2017.., str.600) te popisa ubijenih osoba u Jasenovcu Zemaljske komisije Hrvatske iz 1946., kojega je nedavno otkrio i javno objavio slovenski istraživač Roman Leljak.

Prva navodna žrtva Ivan (Matin) Knezović ne nalazi se uopće na popisu ubijenih osoba u Jasenovcu Zemaljske komisije Hrvatske. Međutim, u znanstvenom zborniku „Otkopana istina Širokog Brijega iz II. svjetskog rata i poraća“ rečeno ime i prezime spominje se više puta, ali nijednom kao žrtva ustaškog logora u Jasenovcu. U rečenoj knjizi, na 553. stranici, u abecednom popisu 2165 žrtava, s područja Širokog Brijega, stoji ime i prezime Ivan Knezović, čak na pet mjesta, uz sljedeće opaske: „redni broj 838. Knezović (Martina) Ivan, rođen 1905. u Dužicama, ubijen 1945. na Trnu; redni broj 843. Knezović (Luke) Ivan, rođen 1926. u Ljubotićima, stradao 1945. na Križnom putu; redni broj 846. Knezović (Joze) Ivan, rođen 1922. u Turčinovićima, stradao 1944. na Trnu; redni broj 848. Knezović (Mate) Ivan, rođen 1907. na Širokom Brijegu, ubijen 1945. na Križnom putu; redni broj 854. Knezović (Marka) Ivan, rođen 1926. u Dužicama, stradao 1944. u Prozoru“, Budući da se podatci o imenu i prezimenu, imenu oca i godini rođenja podudaraju s popisa Javne ustanove Jasenovac s Ivanom Knezovićem (Matinim), pod rednim brojem 848. u žrtvoslovnom popisu Širokog Brijega, razvidno je posve da je ova žrtva podmetnuta, to jest da Ivan (Mate) Knezović nije ubijen od ustaša u Jasenovcu 1945., već je iste godine ubijen od partizana na Križnom putu.

Druga navodna žrtva ustaškog logora Jasenovac Franjo (Cvitana) Rotim također se ne nalazi na popisu žrtava Zemaljske komisije Hrvatske, a u popisu žrtava prezimena Rotim od rednoga broja 1610. do 1624. u knjizi „Otkopana istina Širokog Brijega iz II. svjetskog rata i poraća“ (str. 567. i 568. – op. a. I. K.), nema upisane osobe s identičnim podatcima s popisa Javne ustanove Jasenovac. Ove spoznaje dovode do logična zaključka da Franjo (Cvitana) Rotim, prema mojim izvorima, nije ‘stradao od ustaša 1945. u logoru Jasenovac’.

Treća navodna žrtva s popisa žrtava JU Jasenovac Mirko (Šćepe) Savić je više nego vrlo dvojbena, jer se rečeno ime i prezime ne nalazi ni na popisu Zemaljske komisije Hrvatske ni na popisu žrtava u knjizi „Otkopana istina Širokog brijega iz II. svjetskog rata i poraća“. Štoviše, na rečenom abecednom popisu nema niti jedne žrtve prezimena Savić!

Ni podatci glede navodne ustaške žrtve logora Jasenovac Ilije Sliškovića (Petrova) nisu podudarni s mojim izvorima. Osim što se rečeno ime i prezime ne nalazi na popisu ubijenih Zemaljske komisije Hrvatske, za rečenu navodnu žrtvu ni u žrtvoslovnoj knjizi Širokog Brijega nisam pronašao identične podatke s podatcima s popisa žrtava Javne ustanove Jasenovac.Drukčiji je slučaj kod Mirka Zelenike (Ivanova). Na popisu JU Jasenovac pogrješno piše da je čovjek ubijen od ustaša u Jasenovcu 1944. godine, jer na 576. stranici knjige „Otkopana istina Širokog Brijega iz II, svjetskog rata i poraća“ za rečenoga stoji, na popisu žrtava, pod rednim brojem 2039.:“Zelenika (Ivana) Mirko, rođen 1892. u Gornjem Gracu, ubijen 1942. u Risovcu“, s dodatnim pojašnjenjem na 440. stranici rečene knjige, iz kog je razvidno, da su čovjeka u  Risovcu 1942. zaklali četnici, kao i njegova brata Marka Zeleniku. Iz ovoga proizlazi, što sam pomnim pregledom utvrdio, da Mirka Zelenike nema ni na popisu žrtava Zemaljske komisije Hrvatske.

                                                                                        

Facebook Comments

Loading...
DIJELI