Na području Konavala pao meteorit: Gromada je pala u maslinik, a krhotine su završile u moru

Arhiva portala Povijest.hr

Dana 20. veljače 1951. pao je meteorit težak oko 1,9 kilograma na području Konavala. Meteorit je pronađen kod mjesta Molunat, 30-ak kilometara južno od Dubrovnika i samo desetak kilometara od najjužnijeg hrvatskog rta Prevlake, piše portal Povijest.hr.

Gromada je pala u maslinik dok su krhotine završile u moru. Materijal tog meteorita, kasnije nazvanog Dubrovnik, danas se čuva u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu (Demetrova ulica 1, na zagrebačkom Gornjem gradu).

Javni pronalazak meteorita u Hrvatskoj je rijetka pojava, tako da se prvi sljedeći u javnosti poznati pronalazak dogodio tek 2011. kod Križevaca (tada je pronađeno više fragmenata, ukupne mase mjerljive u stotinama grama).

Pet potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj

Dapače, došlo je do neobične slučajnosti pri kojoj su fragmenti meteorita kod Križevaca otkriveni točno na 60-obljetnicu spomenutog pada na područje Konavala.

Pravaša ubili žandarski agenti: Atentat na Šufflaya po izravnoj naredbi iz BeogradaU Hrvatskoj je zabilježeno samo pet potvrđenih slučajeva kad su ljudi svjedočili padu meteorita, a prvi se dogodio još 1751. kod Hrašćine u Hrvatskom zagorju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI