Prvi crtani film o omiljenim likovima: Hanna i Barbera za filmove o Tomu i Jerryju dobili su čak sedam Oskara

Arhiva portala Povijest.hr

Dana 10. veljače 1940. godine prvi je put javno prikazan crtani film s likovima Toma i Jerryja. Radilo se o filmu Mačak dobiva čizmu (eng. Puss Gets the Boot) u distribuciji Metro-Goldwyn-Mayera, piše portal Povijest.hr.

Glavnim tvorcima likova Toma i Jerryja smatra se Williama Hannu i Josepha Barberu. Njih su dvojica, osim Toma i Jerryja, zaslužni i za kreiranje Obitelji Kremenko (eng. The Flintstones), a radili su i na mnogim drugim animiranim filmovima. Inače, Hanna je bio irskog, a Barbera talijanskog podrijetla, no obojica su rođeni u SAD-u.

Zanimljivo je da su Hanna i Barbera za svoje crtane filmove o Tomu i Jerryju dobili čak sedam Oskara.

U Europi započinjao Drugi svjetski rat

Već u prvom filmu, prikazanom na današnji dan 1940. godine, radnja se zbivala oko Tomovih pokušaja da ulovi miša Jerryja. Film je trajao 9 minuta i 15 sekundi, a na njegovom je kraju Tom nastradao (vlasnica ga je izbacila iz kuće).

Gupčeva buna ugušena u krvi u Bitki kod Stubice: Seljacima odsjecali noseve i uši kao podsjetnikInače, u doba prvog prikazivanja tog filma, u Europi je započinjao Drugi svjetski rat (Njemačka je napala Poljsku u rujnu prethodne godine).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI