Njemački sudac dosudio nepostojeći penal nakon igranja rukom: Ranije osuđen za namještanje

Guliver Image/AP Photo/Frank Augstein

U Berlinu će u nedjelju u finalu Europskog prvenstva u Njemačkoj snage odmjeriti nogometaši Španjolske i Engleske. U prvom polufinalu Španjolska je s 2:1 savladala Francusku, dok je u drugom Engleska istovjetnim rezultatom bila bolja od Nizozemske, ali nakon drugog polufinala u Dortmundu ostali su repovi zbog suđenja Felixa Zwayera.

Nizozemci su poveli prelijepim golom Xavija Simonsa već u 7. minuti, da bi Engleska  izjednačila u 18. kontroverznim udarcem s bijele točke kojeg je realizirao Harry Kane. U 90. minuti Ollie Watkins pogodio za 2:1 i slavlje Engleza.

Denzel Dumfries je u situaciji kod dosuđenog jedanaesterca startao na nogu Harryja Kanea, a sudac Felix Zwayer je nakon VAR provjere pokazao na bijelu točku. Koliko je to bila sporna situacija najbolje govori to da su čak i bivši engleski reprezentativci Gary Neville i Jamie Carragher, danas stručni komentatori, jasno rekli da nije bilo govora o penalu.

Ruka koju nitko nije vidio

“Apsolutna sramota, kao branič to moram reći”, rekao je Neville, komentator Sky Sportsa, dok je Carragher na društvenoj mreži X napisao: “Ovo nikada ne može biti jedanaesterac”.

Još ‘samo’ jedna pobjeda i nogomet se vraća kući: U ludoj završnici Engleze spasio joker s klupe

A ako je sama odluka Zwayera da sudi jedanaesterac bila sporna, što reći o situaciji koja je prethodila samom kontaktu između Dumfriesa i Kanea. Naime, prije samog ‘prekršaja’ Bukayo Saka je evidentno igrao rukom, preciznije, lopta mu se od tijela odbila u ruku, što u prijevodu znači da je akcija trebala biti prekinuta i samim time i gol poništen.

Međutim taj detalj, koji možete pogledati OVDJE, nitko nije vidio. “Ne znam bih li nešto trebao reći o tome. Mislim da dovoljno o svemu govori činjenica da je sudac jako brzo ušao u svlačionicu nakon utakmice”, rekao je Virgil van Dijk.

Kapetan nizozemske reprezentacije je ironično dodao kako “nisam imao ni vremena stisnuti mu ruku”. “Ali tako je kako je, utakmica je završila i teško nam je ovo prihvatiti. Imali smo veliki san i osjećali smo da ga možemo ostvariti. Na kraju smo ostali bez ičega i jako nas boli ovaj poraz”, komentirao je po završetku susreta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI