Počinju Olimpijske igre: Francuska je na najvišoj razini sigurnosti

Pixabay

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara održat će se u petak navečer u Parizu. Za tu je ceremoniju, koja će biti duž rijeke Seine, njenih obala i okolnih spomenika, osigurano otprilike 45.000 policajaca, 10.000 vojnika i 2.000 privatnih zaštitara, objavio je Reuters.

Veliko osiguranje potrebno je jer se OI održavaju u vrijeme velikih sigurnosnih rizika i pojačanih geopolitičkih napetosti.

Predviđeno je da gotovo 7.000 sportaša oplovi rijekom Seinom pored najpoznatijih pariških znamenitosti, dok će ih više od 300.000 gledatelja promatrati s obala.

Izraelski natjecatelji imati će 24-satnu zaštitu

Podsjetimo, posljednje Olimpijske igre održane su 2022. u Pekingu, a od tada su izbili ratovi u Ukrajini i Gazi. Francuska je na najvišoj razini sigurnosti mada su dužnosnici ponovili da nema posebne prijetnje ceremoniji otvaranja ili samim igrama.

Sitno se broji do Olimpijskih igara: Evo tko će nositi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja



Kao dio opsežne sigurnosne operacije, vlasti su temeljem zakona o borbi protiv terorizma stavili 155 osoba pod mjere nadzora koje strogo ograničavaju njihovo kretanje, prenosi Reuters.

Uz to, izraelske natjecatelje pratit će elitne taktičke postrojbe. Ti će natjecatelji imati 24-satnu zaštitu tijekom Olimpijskih igara, ističu dužnosnici.

Desetine svjetskih čelnika bit će u Parizu na ceremoniji otvaranja. Sve će štititi i snajperisti na krovovima.

Inače, korito rijeke Seine očišćeno je zbog bombi, a zračni prostor Pariza bit će zatvoren.

Zrakoplovi za radarski nadzor i dronovi Reaper promatrat će osjetljiva mjesta odozgo, a borbeni zrakoplovi Mirage 2000 bit će u pripravnosti za presretanje zrakoplova koji zalutaju u ograničeni zračni prostor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI