‘Prkos moćnome zaštita slabome’: Hajduk slavi 113. rođendan, čestitao mu i legendarni kapetan Vatrenih

Foto: Ante Čizmić/Cropix

Ponos Dalmacije i Hrvatske danas obilježava 113. godina postojanja.

Na današnji dan 13. veljače 1911. godine službeno je osnovan Hajduk odobrenjem Carskog namjesništva u Zadru, a na inicijativu četvorice Splićana, praških studenata, Fabjana Kaliterne, Vjekoslava Ivaniševića, Lucijana Stelle i Ivana Šakića uz pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača.

Otkud ime Hajduk?

“Splitski studenti iz Praga, s Vladimirom Šorom, sve su oko osnutka kluba odradili kako je bilo predviđeno, savladavši sve prepreke kojih je bilo na putu do konačnog osnutka kluba, osim što se nikako nisu mogli složiti kako nazvati svoj klub. Ne mogavši se odlučiti za ime, mladići potraže savjet od starog mudrog gimnazijskog profesora Josipa Barača, koji je uživao veliki ugled u Splitu, posebno kod srednjoškolske omladine. Poput vjetra upadnu mu u zbornicu. Profesore, pomagajte, kakvo ime klubu da damo, hoćemo li Borac ili je ljepše Hajduk – izusti Fabjan Kaliterna ili možda Uskok ili… Stari profesor se zamisli gladeći bradicu: – Upali ste mi nepozvani, bez kucanja, baš poput pravih hajduka. Stoga evo vam imena HAJDUK, hajduci… I kao što znate, kao što smo vas u školi učili, ta riječ simbolizira sve najljepše u našem narodu, junaštvo, čojstvo, drugarstvo, ljubav za slobodom, prkos nemoćnoga, zaštitu slabome. Budite dostojni tog velikog imena!, objavio je Hajduk na stranicama.

Vaterpolski klasik za polufinale SP-a: Gdje gledati veliki okršaj Hrvatske i Srbije



Brojne čestitke i uobičajeni protokoli za ovakve prigode ne otkrivaju sve, odnosno, govore premalo o klubu koji je od samog svog osnutka bio više od kluba, koji je uvijek kad je to trebalo bio “prkos moćnome, zaštita slabome”, koji je proživio i preživio tri krvava četverogodišnja rata, i bio trn u oku većini vlastodržaca u pet država u kojima je živio i djelovao. Kluba koji je rekao povijesno “ne” i Mussoliniju, i Paveliću i Titu.

Hajduk je klub koji je toliko toga prošao, bio pred stečajem 2012. godine, ali kako kaže scena iz Velog mista, “Moredu krepat svi kraljevi i carevi, ma Hajduk će ostat”. I to je istina, glavni štit Dalmacije i Splita je već 113 godina…

Svog voljenog kluba sjetio se i legendarni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna.

S Poljuda je otišao prije više od dvadeset godina, potpisao je u ljeto 2003. godine za ukrajinski Šahtar, a vjerojatno nije mogao ni sanjati da će to postati njegov drugi dom.

Ondje danas obnaša ulogu sportskog direktora, a  povodom rođendana oglasio se na Instagramu i čestitao uz fotografiju s legendarnog dočeka koji je 2001. godine “zapalio” Split.

Radi se o dočeku Gorana Ivaniševića nakon osvajanja Wimbledona, na fotografiji možemo vidjeti mlađahnog Srnu na brodu s bakljom, a tog dana u Splitu se okupilo više od 100 tisuća ljudi, a neki barataju i brojkom od 150 tisuća…

Foto: Darijo Srna/Instragram

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI