AMERIČKU VOJNIKINJU SILOVAO NETKO OD KOLEGA U SAUNI KOD TROGIRA! Hrvatskoj policiji su od Sporazuma iz 2008. vezane ruke

Foto: Wikimedia Commons

Dok su stotine američkih vojnika prošlog vikenda na splitskim ulicama i lokalima uživale u slobodnom vremenu i odmoru od napora kojima su izloženi kao članovi posade američkog nuklearnog nosača “George H. W. Bush” koji je bio u višednevnom posjetu Splitu, grupa njih unajmila je kuću s bazenom i saunom na području Marine kod Trogira, piše Slobodna Dalmacija.

Mladi vojnici su se zabavljali, ali po povratku na nosač aviona jedna od vojnikinja, stara 20-ak godina, svom nadređenom časniku prijavila da je silovana.

Kako je neslužbeno doznala Slobodna, silovanje se, po priči žrtve, odvilo u sauni u kojoj su u tom trenutku bili ona te još jedna njezina kolegica i kolega, a netko od njih dvoje je žrtvi bez njezinog pristanka gurao prste u spolni organ.

Zapovjedništvo nuklearnog nosača, odnosno, njihova vojna policija odmah je pokrenulo istragu, a od splitske je policije već u nedjelju 6. studenog zatražena pomoć odnosno obavljanje očevida na mjestu događaja, izuzimanje eventualnih snimki video nadzora, razgovori s vlasnikom kuće…

Dan poslije, 4930 vojnika koji služe na nosaču dužine 333 i širine od 41 metra isplovilo je iz Splita u nepoznatom pravcu, a s njima i žrtva i mogući počinitelj/ica.



Američki vojnici “nedodirljivi” su u Hrvatskoj što se tiče njihove kaznene odgovornosti i tako je to već 14 godina, odnosno od 2008. godine kada je Hrvatski sabor donio Odluku o proglašenju Zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade RH i Vlade SAD-a o pravnom položaju snaga SAD-a u Hrvatskoj.

Prema odredbama tog sporazuma, Hrvatska “priznaje poseban značaj stegovnog nadzora vojnih vlasti Sjedinjenih Država nad pripadnicima snaga i učinak takvog nadzora na operativnu spremnost”.

“Promičući svoju opredijeljenost za uzajamnu obranu, Hrvatska se, po svom suverenom nahođenju, odriče primarnog prava primjene kaznene jurisdikcije. Navedeno odricanje ne odnosi se na članove civilne komponente i članove obitelji.

Vojne vlasti Sjedinjenih Država obavijestit će hrvatske vlasti o pojedinačnim slučajevima koji podliježu odredbama ovoga članka”, piše u tom Sporazumu.

U Sporazumu se navodi i da hrvatske vlasti, ako smatraju da je “zbog posebnih okolnosti pojedinog slučaja, a u interesu hrvatskog pravosuđa, provedba hrvatske jurisdikcije neophodna, mogu opozvati odricanje od prava primjene kaznene jurisdikcije”.

To je moguće učiniti pismenim putem prema nadležnim vojnim vlastima SAD-a u roku od trideset (30) dana.

Nakon što vojne vlasti SAD-a obavijeste nadležne hrvatske vlasti da je upitno koja će vlast imati jurisdikciju glede nekog slučaja, prema potpisanom Sporazumu, naše pravosudne vlasti koje se bave tim predmetom zastat će sa sudskim postupkom dok Vlade obiju država ne odluče o nadležnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI