Analitičar ima svoje viđenje: ‘Pitanje je vremena kad će Plenković krenuti u rekonstrukciju vlade i rješavanje balasta’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ne stišava se bura nakon unutarstranačkih izbora u Domovinskom pokretu na kojima je pobjedu odnio novi/stari predsjednik Ivan Penava.

Za zamjenika je izabran Stipo Mlinarić Ćipe.

“Očekivao sam raskol u Domovinskom pokretu, jer koja god strana pobijedi, ona druga će napustiti stranku, a to se i dogodilo”, rekao je profesor s Pravnog fakulteta Ivan Rimac za Jutarnji list.

‘Bilo je za očekivati da će Penava pobijediti’

Istaknuo je kako je bilo za očekivati da će Penava pobijediti jer je on nakon pregovora s HDZ-om većinu svojih istomišljenika ugurao na pozicije u koalicijskoj vlasti, tako da je Radićeva opcija očito bila defavorizirana u stranci i imala manji utjecaj u njoj.

“Što se tiče samog funkcioniranja vlasti, pitanje je samo vremena kad će Andrej Plenković krenuti u rekonstrukciju vlade i rješavanje balasta koji mu smeta za samostalno vođenje politike. On je već i dosad prešućivao radikalne stavove koje forsira baš Penavina struja, što mu kao premijeru, vjerujem nije bilo drago, ali nije za to nalazio rješenje. Sad ima dvije polovice DP-a pa može birati koja mu je prihvatljivija. Istodobno je, jednako kao i kad se rješavao Mosta, u tišini poradio na tome da ima i drugih potencijalnih žetončića koji bi mogli ući i popuniti većinu. Zasad mu je većina stabilna, međutim, vjerujem da će, ako Penavini ostanu u koaliciji, Radićevi glasati protiv svega za što glasaju Penavini i da će tu među njima u Saboru biti vrlo burno, ali i vrlo neizvjesno u pogledu uspostavljanja većine u glasanju o pojedinim temama”, naglasio je Rimac.



Radić ljutito izašao iz dvorane: Penava izabran za novog predsjednika Domovinskog pokreta

Inače, nakon subote, Penava je zadržao 9 od 11 zastupnika DP-a u Saboru, a Rimac smatra da će tu još biti svega.

“Čini se da će većina onih koji su stavili mandate u mirovanje, a zamijenili su ih Penavini pobornici, nakon rascjepa aktivirati saborske mandate, tako da će tu još biti izvjesnog komešanja. Sabor nije konačna točka već početak razilaženja te dvije struje. Ne vjerujem da će Penava potpuno izgubiti one koji su došli na pozicije jer njihov cilj i nije bio ideološki već dolazak na za njih lukrativne pozicije”, smatra Rimac.

Dodao je i kako DP nije dobio nikakva bitna mjesta u Vladi.

“Međutim, ukupno gledano, pozicije koje je DP dobio u Vladi nemaju nikakvu važniju ni vidljiviju ulogu u političkom životu. Ministarstva koja su pripala DP-u i dobili su da bi mogli simbolički govoriti hoćemo ovo ili ono, ali ništa neće od toga učiniti”, rekao je Rimac.

Zaključio je da u “ovoj konstelaciji neki drugi potencijalni partneri počinju dobivati na značenju, jer ako uključe njih mogu se potpuno riješiti DP-ovaca, a Plenković sustavno radi na tome”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI