AZOP proveo nadzor: ‘Procurile’ informacije o osobnim podacima više od milijun fizičkih osoba vlasnika vozila

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Nakon incidenta kada su “procurile” informacije o osobnim podacima više od milijun fizičkih osoba vlasnika vozila, oglasili su se iz Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Iz AZOP-a u proveli nadzorna postupanja kod Centra za vozila Hrvatske (CVH), Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), kao i drugih pravnih subjekata koji su se povezivali s tim incidentom.

U priopćenju se navodi kako je utvrđeno da navedeni poslovni subjekti ne raspolažu sa svim podacima sadržanim unutar sporne datoteke dostavljene od strane medija Agenciji (na USB sticku), niti imaju mogućnosti raspolaganja takvom strukturom osobnih podataka.

Osobni podaci nisu dostupni široj javnosti

Nadzornim postupanjem utvrđeno je da se struktura podataka, koja je dostavljena Agenciji, podudara s evidencijom kojom raspolaže Hrvatski ured za osiguranje (HUO) kao voditelj obrade osobnih podataka.

Božinović o curenju podataka: ‘Ne možemo govoriti o klasičnom hakerskom napadu’



“Agencija, kao i druga nadležna tijela, provodi daljnje nadzorno postupanje u cilju utvrđenja svih relevantnih okolnosti iznošenja osobnih podataka iz baze Hrvatskog ureda za osiguranje te će po okončanju postupanja dodatno izvijestiti javnost. Ujedno ističemo kako po trenutno raspoloživim informacijama osobni podaci nisu dostupni široj javnosti, već su isti dostavljeni nadležnim tijelima koja provode postupanja iz svoje nadležnosti”, piše u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI