Banke uvode drastičnu promjenu: U idućim danima nemojte se zaboraviti javite u poslovnice

Foto: Pexels

Još svega nekoliko dana ostalo nam je do kraja lipnja, a ono što bi brojne moglo zanimati je da se s krajem mjeseca ukidaju prešutni minusi.

Potrebno je tako što prije, već do kraja tjedna, s bankama dogovoriti novo dopušteno prekoračenje ili otplatu postojećeg. Posljednjim danom lipnja istječe tako rok od godine dana tijekom kojeg su banke sa svojim klijentima trebale ugovoriti novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

Dosad je to učinilo nešto više od 800 tisuća klijenata banaka dok je njih 1,7 milijun od banke dobilo ponudu. Ukoliko preostalih 900 tisuća klijenata ne postignu dogovor na vrijeme cjelokupni iznos koji su u minusu morat će vratiti banci.

Otplata će im biti omogućena kroz 12 mjesečnih rata, pri čemu kamatna stopa neće biti viša od one koja se primjenjuje na dopuštena prekoračenja. Ako klijentu 12 rata nije dovoljno za otplatu dugovanja s bankom je moguć dogovor o više rata.

Plenković o Zakonu o privremenom uzdržavanju: Država se obvezuje na plaćanje kroz alimentacijski fond



Sve se može obaviti i preko aplikacije

Novougovoreno prekoračenje moguće je maksimalno do iznosa jednog mjesečnog primanja, ali po kamatnoj stopi koja može biti viša od one za dopuštena prekoračenja jer se na prešutna prekoračenja više neće primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope.

O poslovnoj politici pojedine banke tako ovisi dopušteno prekoračenje. Prebacivanje minusu iz prešutnog u dopušteni većina banaka omogućila je digitalnim putem, međutim kod pojedinih je to moguće obaviti isključivo u njihovoj poslovnici.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI