Bartulicu šokirao potez zagrebačkog Filozofskog fakulteta: ‘To je opasnost na koju sam upozoravao’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Budući europarlamentarac iz Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica u ponedjeljak je prokomentirao osnivanje novog rodnog studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

“Nadrealno nametanje rodne ideologije na Sveučilištu u Zagrebu! Takozvani ‘rodni studiji su zadnja stvar koja Hrvatskoj treba! Porezni obveznici nisu dužni ovakvu kvazi znanost financirati”, započeo je Bartulica svoju objavu na Facebooku. Istaknuo je kako Sveučilište u Zagrebu pada na ljestvici najboljih.

“Nisu niti u najboljih 500 na svijetu, a sad Filozofski fakultet želi uvesti ovaj ‘nonsens’. Upozoravao sam na ovu opasnost, govorim o tome već duže vrijeme. U koalicijskom dogovoru s HDZ-om inzistirao sam da se rodna ideologija neće nametati u hrvatskim institucijama. Učinit ću sve da tako i bude”, zaključio je Bartulica.

Zašto je Plenković tek sada otjerao Dekanića? Otkrivamo još dva slučaja koja su zataškana



Jedan od najvećih fakulteta u Hrvatskoj, zagrebački Filozofski fakultet, u ponedjeljak je dovršio postupak vrednovanja novih i reformiranih prijediplomskih i diplomskih studijskih programa. Među novim studijima koji će se izvoditi na tom na tom fakultetu su Rodni studiji koji će se izvoditi na diplomskoj razini. Po godini će se na diplomski studij Rodnih studija upisivati 20 studenata i studentica, s time da će kolegije moći pohađati njih oko 30.

Gdje će raditi studenti koji pohađaju queer lingvistiku

Uz 28 izbornih kolegija i seminara, od znanosti o književnosti, kulturalnih studija, mediologije i muzeologije, preko filozofije, antropologije, povijesti, psihologije, pedagogije i sociologije, do queer lingvistike i psihoanalize, da izdvojim tek neke šire disciplinarne komponente programa, studentice i studenti će upisivati i tri obavezna kolegija.

Feministička teorija u prvom semestru, Rodna povijest u drugom semestru i Feministička metodologija u trećem semestru. Voditeljica studija Ankica Čakardić, izvanredna profesorica s Odsjeka za filozofiju otkrila je gdje će raditi nakon ovakvog obrazovanja. “Moći će raditi u području ljudskih prava, u Vladinim uredima i državnim institucijama koje se bave pravima žena i manjina, u domaćim i međunarodnim nevladinim udrugama i organizacijama”, započela je.

“Moći će raditi u ustanovama poput arhivskih ustanova, dokumentacijskih centara, knjižnica, ženskih i LGBTIQ+ udruga, u novinarstvu i medijima, umjetničkom i kulturnom sektoru, sindikalnim i pravnim organizacijama te organizacijama koje se bave migracijama i izbjeglicama, svakako u znanosti i obrazovanju”, navodi Čakadrić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI