Bijela kuća zaustavila Ukrajinu kad je imala priliku eliminirati najbolje ruske ratne avione

Guliver Image/AP Photo/Pavel Golovkin

Ukrajinski dužnosnici već mjesecima preklinju svoje saveznike za dopuštenje da koriste najbolje donirano naoružanje – moćne balističke projektile – za napade na ruske ratne zrakoplove koji se nalaze parkirani na otvorenom na ruskom teritoriju, na malim zračnim udaljenostima od ukrajinskih gradova, piše Forbes.

Saveznici to dopuštenje već mjesecima odbijaju dati, opravdavajući svoje protivljenje rizikom od moguće eskalacije, ali Ukrajinci postaju sve nestrpljiviji, te su povećali napade na najranjivije ruske piste, koristeći isključivo oružje proizvedeno u Ukrajini. U subotu su ukrajinski dronovi, naime, napali zračnu bazu Morozovsk na jugu Rusije, nekih 320 kilometara od linije fronte na istoku Ukrajine.

U napadu je uništen ruski Suhoj Su-34, a oštećena su još dva, kaže ukrajinski obavještajni direktorat. Izgorjelo je skladište streljiva, a direktorat je objavio satelitske snimke baze koje pokazuju, kako kažu, „rašireno područje spaljene zemlje” koje je izazvalo gorenje streljiva nakon napada.

Gorka strana pobjede

Ovo nije prvi napad na Morozovsk, ali jest jedan od najdestruktivnijih, no ova pobjeda za Ukrajince ima i gorku stranu, piše navedeni portal. Sve je teže izvoditi slične napade jer Rusi svoje ratne avione sve češće šalju u manje ranjive baze.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Očito je što ukrajinski obavještajni direktorat želi postići, piše Forbes. Napadima na Morozovsk i druge zračne piste u blizini granice žele uništiti ključne elemente ruske kampanje bombardiranja: bombe, ali i avione koji ih nose.



Nakon što su prošle godine izbacile prve klizne bombe na Ukrajinu, ruske zračne snage zaista su prigrlile ovo oružje, piše navedeni portal. Klizne bombe imaju dovoljan domet – 40-ak kilometara ili više – kako bi omogućile bombarderima Su-34 da napadnu ukrajinske trupe i civile sa sigurne udaljenosti, a svakog dana Rusi izbacuju do stotinu kliznih bombi.

Potvrdila ukrajinska vojska: Napali ruski aerodrom Morozovsk i brojna skladišta nafte i goriva u tri ruske regije

“U prošlosti, baš kao i u prošlogodišnjoj bitci za Bahmut, Rusima je ponekad bilo potrebno nekoliko dana da oštete zgrade do te mjere da prisile branitelje na povlačenje. Sada se čitave zgrade mogu srušiti u nekoliko sekundi i tako postati beskorisne za obrambene svrhe”, objašnjava Frontelligence Insight.

SAD ne daje dozvolu

Vladi u Kijevu najveći je prioritet umanjiti efikasnost ruske kampanje bombardiranja, uništavanjem aviona i/ili bombi. Ranije ovog ljeta dobili su rijetku priliku zadati veliki udarac ruskoj infrastrukturi. Tada je jedan odred ruskih zračnih snaga odlučio parkirati desetke aviona Su-34 na otvorenom, u zračnoj bazi Voronež Malševo na jugu Rusije, nekih 160 kilometara od granice s Ukrajinom, piše Forbes.

Voronež Malševo ima snažnu obranu, zbog čega su Ukrajinci molili za dopuštenje da za napad upotrijebe najbolje rakete ATACMS američke izrade, ali administracija predsjednika Joea Bidena to dopuštenje nije dala. “Naša politika nije se promijenila”, rekao je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan prije mjesec dana. Kao i ranije, Ukrajina ima dopuštenje ispaljivati te rakete samo na mete u okupiranoj Ukrajini.

 

Foto: Guliver Image

“Između druge polovice lipnja i sredine srpnja, ruske snage premjestile su velik dio vrijednih vojnih elemenata podalje od graničnih područja”, kažu iz Frontelligence Insighta. Premještanje aviona iz Voronež Malševa bilo je “jedno od najznačajnijih”.

Rusi sve više gube živce zbog malog ukrajinskog aviona: ‘Vrijeme je da ga srušimo’

Naravno da se šačica aviona, kao i nešto kliznih bombi, još uvijek nalazi u pograničnim pistama kao što je Morozovsk – Ukrajina je upravo pogodila tri aviona i streljivo, ali kako bi zaustavila kampanju bombardiranja, Ukrajina mora uništiti ogroman broj aviona, što Rusi pametnim razmještavanjem značajno otežavaju, piše Forbes.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI