Bivše državne odvjetnice nepravomoćno osuđene na zatvorske kazne za zlouporabu položaja i ovlasti

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Bivše čelnice Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu nepravomoćno su osuđene na uvjetnu kaznu zatvora. Naime, Željka Pokupec i Sineva Vukušić proglašene su krivima za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, pogodujući Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika Policijske uprave zagrebačke Gorana Burušića, u vrijeme kada se nad njim provodila istraga.

Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova, koje je osumnjičenicama izreklo uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku kušnje od dvije godine ne počine novo kazneno djelo, a određeno je i da su dužne platiti trošak kaznenog postupka u iznosu od 2000 eura, piše Burin.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe o kojoj će onda arbitrirati Visoki kazneni sud Republike Hrvatske. Sudsko vijeće ih je proglasilo krivima samo za prvu od tri točke optužnice, odnosno alineje, doznaje isti izvor.

Zaključeno je da je sudski proces pokazao dokazanim da su dogovorno Pokupec i Vukušić, kao Županijska državna odvjetnica i kao Općinska državna odvjetnica u Zagrebu, 2013., poduzimanjem i nalaganjem poduzimanja radnji u predmetima u kojima su postupali državnoodvjetnički dužnosnici u državnom odvjetništvu kojim su upravljale, neosnovano pogodovale Saši Burušiću kao okrivljeniku u kaznenom predmetu USKOK-a.

Tako je otežano utvrđivanje činjenica, a postupale su s ciljem umanjenja kaznene odgovornosti Saše Burušića, smatra sudsko vijeće.Facebook Comments

Loading...
DIJELI