Bivši britanski general upozorava: Moguć napad Prigožinovih plaćenika na Kijev iz Bjelorusije

REUTERS/Alexander Ermochenko/Guliver Image

Wagnerovi borci povlače se iz regije Voronjež, koja graniči s Ukrajinom, objavile su lokalne vlasti u nedjelju, ističući da se povlačenje odvija “bez incidenata”.

Teško naoružani ruski plaćenici povukli su se iz južnog ruskog grada Rostova preko noći nakon što su zaustavili svoje napredovanje prema Moskvi prema sporazumu kojim je završena kriza koja je predstavljala izazov bez presedana autoritetu predsjednika Vladimira Putina.

Prema dogovoru, uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, borci skupine Wagner vratili bi se u baze u zamjenu za jamstva za sigurnost, a njihov vođa Jevgenij Prigožin preselio bi se u Bjelorusiju.

Viđen je kako napušta okružni vojni stožer u Rostovu, stotinama kilomatara južno od Moskve, kasno u subotu u sportskom terenskom vozilu, dok je u nedjelju ujutro, kad je previđen njegov odlazak u Bjelorusiju, nepoznato gdje se on nalazi.

Glavni grad Moskva je u nedjelju bio miran, nakon dogovora o deeskalaciji, s malo dokaza o povećanoj sigurnosti na ulicama, dok je ponedjeljak proglašen neradnim danom.



Čečenske specijalne snage raspoređene u ruskoj regiji Rostov kako bi se oduprle napredovanju plaćeničke skupine Wagner također su se povukle u nedjelju, te se vraćaju tamo gdje su se ranije borile, izvijestila je novinska agencija TASS, citirajući zapovjednika Aptija Alaudinova.

Bivši general britanske vojske upozorio je na moguć napad Wagnerovih boraca na Ukrajinu iz Bjelorusije u slučaju da veći broj plaćenika bude slijedio svojega vođu Jevgenija Prigožina, koji onamo odlazi u egzil.

“Činjenica da ide u Bjelorusiju izaziva zabrinutost”, izjavio je u nedjelju za Sky News bivši načelnik glavnog stožera Richard Dannatt, dan nakon što je Prigožin obustavio kratkotrajnu pobunu Wagnerovih boraca protiv ruskih vlasti.

Još uvijek nije jasno koliko će ga njegovih boraca slijediti u susjednu državu i saveznicu Rusije, istaknuo je Dannatt, govoreći o oružanoj komponenti privatne vojne tvrtke, čiji se broj procjenjuje na oko 25.000 ljudi.

Ako uspije “zadržati učinkovite borbene snage oko sebe, onda ponovno predstavlja prijetnju za ukrajinske snage najbliže Kijevu”, poručio je bivši generač britanske vojske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI