Božinović o napadima na strane radnike: ‘Oštro osuđujem svaki oblik nasilja’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Nakon što je zagrebačka policija objavila da je u središtu Zagreba skupina mladića, među kojima je bio i jedan maloljetnik, napala dvojicu stranih radnika, oglasio se i Davor Božinović.

On je napisao status na svom Facebook profilu.

Evo što je sve rekao.

‘Nasilje nema mjesto u našoj zajednici’

“Pogodila me vijest o incidentu koji se dogodio u Tkalčićevoj ulici, gdje su trojica naših sugrađana, među kojima i jedan maloljetnik, napali dvojicu državljana Indije.
Ovaj čin nasilja potpuno je neprihvatljiv i u suprotnosti s vrijednostima koje kao društvo moramo njegovati.
Bilo da se radi o stranim državljanima kao turistima u našoj sigurnoj Hrvatskoj, bilo da se radi se o stranim radnicima koji svojim radom i trudom doprinose razvoju našeg gospodarstva i koji dolaze poštenim radom prehraniti sebe i svoje obitelji. Strani državljani su postali vrijedni članovi naše zajednice bez čijeg doprinosa, pa tako i brojnih turista, bi naš životni standard bio značajno niži.
Njihova prisutnost i rad omogućuju nam održavanje kvalitete života i razine usluga koje uživamo danas.
Hrvatska se s pravom ponosi time što je među najsigurnijim zemljama na svijetu, ali ovakvi incidenti podsjećaju nas da taj status ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.
Jučer sam dao izjavu o važnosti zajedništva i poštovanja među svim ljudima, no ovakvi događaji nas podsjećaju koliko još posla imamo pred sobom. Nasilje, pogotovo ako je motivirano predrasudama, nema mjesto u našoj zajednici.
Oštećeni su odbili liječničku pomoć, no to ne umanjuje težinu zločina koji se dogodio. Policija je brzo reagirala, a počinitelji su privedeni. Slijedi kriminalističko istraživanje koje će razjasniti sve okolnosti ovog događaja.

U središtu Zagreba novi napad na strane radnike: Sudjelovala trojica mladića od kojih je jedan maloljetan



Razumijem da živimo u vremenu u kojem su promjene intenzivne i da svaka zajednica treba svoje vrijeme za prilagodbu, no i ovim putem želim jasno poručiti: nikakvo nasilje neće biti tolerirano.
Pozivam sve građane da se odupru netrpeljivosti i predrasudama te da prijave svaku sumnju na zločine iz mržnje.
Samo zajedničkim naporima možemo izgraditi društvo u kojem se svi osjećaju sigurno i poštovano, bez obzira na svoju etničku pripadnost, vjeru ili bilo koju drugu osobnu karakteristiku.
Neka nam ovaj incident bude podsjetnik da moramo svakodnevno raditi na izgradnji društva temeljenog na solidarnosti, poštovanju i ljubavi prema bližnjima”, napisao je Božinović na Facebooku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI