Cijene nekretnina ‘otišle u nebesa’: ‘Kako studenti mogu do stana uz subvenciju od 60 eura?’

Foto: Darko Tomas / CROPIX/Pixabay

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u prvom su tromjesečju ove godine u prosjeku porasle za 1,7 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 9,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ne dovodeći u pitanje odluku kojom je Sabor nedavno, s 300 na 650 eura, zastupnicima povećao iznos naknade za najam stanova, Marija Selak Raspudić (NZ) u saborskom govoru na slobodnu temu, u četvrtak se zapitala što je sa studentima i njihovim najmom, s obzirom na to da im je mjesečna subvencija 60 eura.

Zastupnicima, koji su radni ljudi, nije dovoljno 300 eura i dobit će 650, a studenti, koji, kada redovito studiraju, ne mogu raditi, dobit će 60 eura, kazala je nezavisna zastupnica.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Iz Sabora su, podsjetila je, objasnili da su naknadu povećali zbog stanja na tržištu, rasta cijena najamnina i najave najmodavaca da će zastupnicima otkazati stanove po starim cijenama. ­“Razumljivo, cijene doista divljaju i sa 300 eura ne možete ništa iznajmiti, neću ići prema jeftinom populizmu i govoriti da zastupnici ne trebaju biti prikladno plaćeni za svoj rad”, rekla je Selak Raspudić.

‘Ne mogu kao sveučilišna profesorica ne postaviti to pitanje’

Vodeći se tim kriterijima, zapitala je što je sa studentima i njihovom mogućnošću najma stanova, s obzirom na to da mjesečno za subvenciju najma dobivaju samo 60 eura. Ne mogu kao sveučilišna profesorica ne postaviti pitanje, kada ćemo početi ozbiljno razmišljati o studentima, najvažnijem ljudskom resursu kojeg imamo, rekla je zastupnica, zapitavši je li tih 60 eura dovoljno za iznos najamnine za studentski stan ili za poštanski sandučić?



Nekretninska mafija cvate zbog digitalnog kaosa: Na udaru su najstariji Hrvati i oni u inozemstvu

U studentskim domovima, upozorila je, nema dovoljno mjesta za sve studente. Kapacitet Studentskog centra Zagreb je oko 7500 mjesta, a prijavljenih je lani bilo 10.500, nedostajalo je dakle oko tri tisuće mjesta, navela je primjer.

Novi stambeni objekti u prvom tromjesečju 2024. poskupjeli su u prosjeku za 3,3 posto u odnosu na zadnji kvartal prošle godine. U odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine, cijene novogradnji povećale su se za 6,2 posto, pokazuje izvješće DZS-a objavljeno u četvrtak.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Cijene postojećih stambenih objekata više su za 1,4 posto na kvartalnoj, a 9,5 posto na godišnjoj razini. Na godišnjoj su razini cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle, u prosjeku za 8,8 posto, a na Jadranu je rast iznosio 8,9 posto, dok na ostalim područjima 10,8 posto, pokazuju statistički podaci.

‘Ne hvalite se olako rezultatima ulaska u EU’

Suverenist Marijan Pavliček referirao se na to da je prije 11 godina, 1. srpnja 2013., Hrvatska postala punopravnom članicom EU i vladajućima poručio da se “olako” ne hvale rezultatima ulaska u EU. Unija je donijela pozitive pomake, priznao je Pavliček, ali je dodao i da je bilo i negativnih stvari, prije svih iseljavanje stanovništva.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Jedno što je pozitivno je to što nam je došao Europski javni tužitelj koji bi centralu trebao imati na Markovom trgu, rekao je zastupnik Hrvatskih suverenista.

U negativne strane ulaska, ubrojio je i što smo dio suvereniteta, čak i ono što nismo morali, prebacili u EU, ulazak u eurozonu, inflaciju koja je otišla „u nebesa” od kad imamo euro, pad standarda. Od kako smo ušli u EU, 300 tisuća građana je napustilo Hrvatsku, koliko vrijedi Hrvat koji je sa 25 godina, obrazovan, napustio domovinu, zapitao se i odgovorio – neprocjenjivo.

Agent za nekretnine: ‘Pad prometa je očit, razlog su visoke cijene, ali i manjak nekretnina’

Facebook Comments

Loading...
DIJELI