Dabro dobio najizazovniji resor: Najveće iskušenje predstavljat će mu šef jedne agencije

Foto: Damir Krajac / CROPIX

On je operativac koji vrlo dobro poznaje sve snage i slabosti hrvatske poljoprivrede jer ionako dolazi iz Slavonije – tim riječima donedavno su u Domovinskom pokretu opisivali svojeg ministra poljoprivrede Josipa Dabru, kojega je taj kompleksni i nezahvalni resor dopao nakon pregovora njegove stranke i HDZ-a na čijem je čelu premijer Andrej Plenković.

I prije nego što je Plenković formirao svoju treću uzastopnu vladu u koaliciji s kolegama iz Pokreta, onima upućenima u stanje u hrvatskoj poljoprivredi bilo je jasno da je ona zapuštena i prepuštena na milost i nemilost nestručnim kadrovima koji su stasali pod palicom donedavne ministrice Marije Vučković, koja je opstala u Plenkovićevim redovima unatoč tomu što se njezino ime nerijetko nalazilo na popisu onih koje treba maknuti u rekonstrukcijama Vlade koje su obilježile protekla dva Plenkovićeva premijerska mandata.

Ne samo da Plenković nije maknuo Vučković nego ju je čuvao u jednom od najtežih trenutaka u njezinoj karijeri, kada su poljoprivrednici i stočari diljem Slavonije krenuli u velike prosvjede nezadovoljni načinom na koji su se provodile mjere zaštite od afričke svinjske kuge. Tu je krizu Plenković uspio prehodati štiteći ministricu Vučković vjerojatno i zato što je donekle sam svjestan kako ključna točka ovog resora nije samo ministarstvo nego Agencija za plaćanja u poljoprivredi, zbog koje bi se u prvim ozbiljnim izazovima mogao naći i Dabro ako se ne postavi dovoljno odvažno i čvrsto.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Rast nezadovoljstva

Godinama su domaći poljoprivrednici nezadovoljni načinom na koji se Agencija ophodi prema njima, a posljednjih tjedana to je nezadovoljstvo još izraženije. Naime, bliži se kraj lipnja, a oni, kažu, još čekaju drugu ratu izravnih plaćanja za proizvodnju 2023. Dio njih navodno još nije dobio ni prvu ratu, a u tu skupinu uglavnom spadaju ekološki proizvođači koji muku muče s papirologijom. Nekima od njih promaknula je i informacija iz važećeg Pravilnika za izravnu potporu na temelju kojeg su do kraja 2023. bili prisiljeni podružnici Agencije dostaviti dokaz o provedbi svih radnji na gospodarstvu.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Riječ je o novoj odluci, a o njoj se, izuzev rečenice u Pravilniku koji ima 184 stranice, korisnike potpore za ekološki uzgoj nije dovoljno informiralo, što možda i ne bi bilo problematično da oni uza svoj primarni posao, poljoprivredu, nisu prisiljeni redovito izvještavati svoja kontrolna tijela, evidentirati svaku primjenu gnojiva ili dopuštenih sredstava za zaštitu bilja te primjenu svake agrotehničke mjere, a uz to i svake godine završiti izobrazbu.



Ministar Dabro o protugradnoj obrani: ‘Da pustimo da pada led? Nema tu puno opcija‘

Kao da poljoprivrednicima to nije dovoljno, po novome im je, kažu, “dodan još jedan papir”, o čemu ih se praktički nije ni obavijestilo pa je nezadovoljstvo u porastu jer bi mnogi ekološki proizvođači mogli ostati bez potpore iako su proizvodili po ekološkim pravilima, pa i prošli nadzor kontrolnog tijela.

Pritisnuti administracijom, ekološki poljoprivrednici nadu polažu u razum i suosjećanje novog ministra Dabre te kažu kako se nadaju da će im izaći u susret i, ako ništa drugo, barem produljiti rok za dostavu navedenog obrasca s obzirom na to da je nova pravila i administracija dočekala nespremna. Treba napomenuti da je u Hrvatskoj ekološka proizvodnja ionako već dugo u padu, a opada i broj ekoloških proizvođača jer ih sve više zaključuje da je mnogo isplativija takozvana konvencionalna poljoprivreda.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Robovlasnički odnos

Dobar dio njih problem i ne vidi u bivšoj ministrici, nego upravo u Agenciji koja im ni na koji način ne pomaže. Upravo suprotno, poljoprivrednici kažu da Agencija nerijetko svojim aktivnostima ostavlja dojam da odmaže poljoprivrednicima i oduzima im europska sredstva koja ionako ne mora vraćati u proračun EU-a već ga može iskoristiti u neke druge svrhe. Zbog takvog načina djelovanja sve više poljoprivrednika odustaje od poljoprivrede i izlazi iz sustava potpora koji ih je, kažu, uveo u robovlasnički odnos. Ove navode nezadovoljnih poljoprivrednika nastojali smo provjeriti i u samoj Agenciji, ali i u resoru ministra Dabre, međutim, njihove odgovore do okončanja ovog teksta nismo dobili.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Unatoč tomu, još od prvog dana Dabrina mandata kruže glasine o opstrukcijama iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, čije vodstvo novog ministra nije dočekalo raširenih ruku. Dva dana nakon što je Dabro i službeno preuzeo dužnost ministra, Agencija je bez dozvole Upravnog vijeća na čijem je čelu upravo ministar Dabro raspisala javni natječaj za šest novih radnih mjesta na neodređeno vrijeme, što je Dabru dovelo u neugodan položaj, ali i otvorilo oči te pokazalo da u svojem radu može očekivati opstrukcije HDZ-ovih kadrova koji su ga dočekali u ministarstvu. I samu Agenciju za plaćanja predvodi HDZ-ovac Antun Vujić, koji i jest iskoristio primopredaju ministarstva te u prvom tjednu Dabrina mandata raspisao sporni natječaj.

Dabro pojasnio sve nedoumice u vezi preuzimanja poljoprivrednog resora: Evo što je rekao

Vujić je inače u Agenciju došao još 2017. te ga se smatralo kadrom ministrice Vučković jer je u Agenciji najprije obnašao dužnost zamjenika ravnateljice, a potom 2020., uz blagoslov svoje stranačke kolegice, preuzeo dužnost ravnatelja. Svojedobno se problematizirala njegova imovinska kartica jer u njoj nije promijenio mjesto prebivališta ni naveo mjesto boravišta pa se nametnulo pitanje putuje li on svaki dan od Slatine do Zagreba i plaća li Agencija svojem ravnatelju putne troškove.

Sumnjivo lice

Uz to, govorilo se da Vujić na popis svoje imovine nije upisao drugi automobil, Peugeot 408, te da nije promijenio svoj bračni status iako je nedavno sklopio brak s Mirelom Makarić, također zaposlenicom Agencije u kojoj se njezino napredovanje povezivalo upravo s njegovim položajem. Začarani je to krug u kojem se spominjao i brat gospođe Makarić koji je baš poput nje član HDZ-a, a ujedno je bio i vozač bivše ministrice Vučković. Sve je ove poveznice Vujić svojedobno demantirao te ustvrdio da ne prima naknadu za putne ili bilo koje druge troškove.

Ono što je također svojedobno bio prisiljen demantirati jest to da je tijekom posjeta virovitičkom sajmu, Viroexpou, nokautiran zbog toga što je pod utjecajem alkohola za stražnjicu uhvatio jednu posjetiteljicu, za koju se usput saznalo da je supruga člana organizacijskog tima sajma koji Vujića i jest udario šakom i srušio na pod, gdje se od siline udarca onesvijestio. U Agenciji su potvrdili da je Vujić napadnut, ali prema njihovoj verziji priče, napao ga je nepoznati počinitelj zbog čega je zatražio liječničku pomoć. “Ističemo da ravnatelj Vujić ni na koji način nije izazvao incident, a osobito se nije neprimjereno i nedolično ophodio prema ikome od prisutnih”, tvrdili su u Agenciji u kojoj se i danas može čuti da je Vujić odlično surađivao sa svojom stranačkom kolegicom Marijom Vučković.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Bez obzira na tu suradnju, Agenciju stalno prate neugodni napisi koji mirišu na afere pa se tako pričalo i o pokušaju uhljebljenja dvjestotinjak novih radnika, od kojih je najveću pozornost privlačilo četrdesetak onih koje se planiralo zbrinuti na vodeća mjesta u Agenciji prije novog Zakona o plaćama u državnim službama. Na to bivša ministrica Vučković ipak nije mogla pristati jer bi ušla u izravan sukob s premijerom Plenkovićem koji je izdao nalog da ministarstva ne smiju provoditi novu sistematizaciju dok je Zakon o plaćama državnih službenika u saborskoj proceduri.

Pokušaj uhljebljenja

Kada je o Agenciji i aferama riječ, treba podsjetiti da one datiraju još iz vremena bivšeg ministra iz HDZ-ovih redova Tomislava Tolušića, koji je u istražnom zatvoru završio na zahtjev europskih tužitelja pod sumnjom u lažiranje dokumentacije na dvama natječajima za novac iz fondova EU-a koji se isplaćuje baš preko Agencije. Na prvom natječaju iz 2020. Tolušiću je isplaćeno 2,9 milijuna kuna, a na drugome je Agencija odbila njegov zahtjev za isplatu još 1,5 milijuna kuna zbog suspektne dokumentacije.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Budući da je postojala sumnja da je na jednom natječaju Tolušić prošao sa sumnjivom dokumentacijom, otvorilo se pitanje hoće li europski tužitelji proširiti istragu i na vodeće ljude Agencije koji su postavljani u njegovu mandatu. Agencijom je tada rukovodila zaboravljena Matilda Coprić, a zamjenik joj je bio upravo Vujić. Vujić je usput budi rečeno na poziciju zamjenika došao s pozicije voditelja Regionalnog ureda Virovitičko-podravske županije, a u fotelji župana godinama je sjedio baš Tolušić, kojega se često viđalo u društvu kolegice Coprić. No Tolušić se s Vujićem sastajao i kada više nije bio ministar, odnosno kada se javio na drugi natječaj.

Susrete s Tolušićem potvrdio je i Vujić rekavši da je riječ o neformalnim kavama na kojima nije bilo govora o radu Agencije. Uz to, Vujić je više puta naglašavao kako se s Tolušićem u Agenciji nije ni susretao. Susretao se zato s policijskim nacionalnim USKOK-om dok se provodila istraga o dodjeli novca u čuvenom Projektu Slavonija, Baranja i Srijem, kada je donesena odluka o hitnoj provjeri kontrole poticaja. I tada su u Agenciji zaključili da oni za taj posao nemaju dovoljno kadrova pa su, uz svojih 700 zaposlenika koji nisu bili sposobni obraditi zahtjeve za poticaj i prekontrolirati dokumentaciju za milijunske potpore iz Programa ruralnog razvoja, zatražili pomoć vanjskih suradnika.

DP-ov ministar Dabro najavio prve korake i sastanak s poljoprivrednicima: ‘Odrastao sam na selu’

Facebook Comments

Loading...
DIJELI