DOBRO SE PRIPREMITE, ZIMA ĆE POKAZATI PRAVO LICE! DHMZ objavio upozorenja: Čekaju nas pljuskovi, grmljavina, olujna bura

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Kako su i najavili slijedi nagla promjena vremena. Na Jadranu će biti kišovito uz izraženije pljuskove s grmljavinom, dok će na sjevernom Jadranu i zapadnim krajevima unutrašnjosti biti i hladnije. Treba računati i na snijeg, ponajprije u Gorskom kotaru te u dijelu središnje Hrvatske, najavio je za HRT Krunoslav Mikec, meteorolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

DHMZ za sutra najavljuje promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s obilnom kišom, na Jadranu grmljavinom, a u Gorskome kotaru i snijegom uz stvaranje snježnog pokrivača. Susnježice i snijega lokalno će u prvom dijelu dana biti i u nizinama središnje Hrvatske.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a popodne će okrenuti na jugozapadni. Na moru će puhati jak, uglavnom južni i jugozapadni vjetar, a u Dalmaciji prolazno i sjeverozapadni.

Najniža temperatura zraka će biti između 1 i 4, a na moru 8 i 11°C. Najviša dnevna većinom od 3 do 8, a na Jadranu od 11 do 15°C.

Objavljena upozorenja

DHMZ je za sutra objavio upozorenja za sve regije osim za osječku. Za Jadran je proglašen žuti stupanj pripravnosti zbog jakog vjetra, dok je za splitsku regiju objavljen narančasti stupanj zbog vjetra i grmljavinskog nevremena.



 

 

Narančasto upozorenje je objavljeno i za gospićku regiju gdje se očekuju kiša, snijeg i poledica. Snijeg bi mjestimice mogao biti obilniji, osobito u Gorskom kotaru. Visina snijega bi trebala biti između 15 i 30 cm.

Kiša, snijeg i poledica se očekuju i u karlovačkoj regiji. Očekivana količina snijega će iznositi između dva i 20 centimetara. Snijega će biti i u zagrebačkoj regiji, ali nešto manje. Meteorolozi najavljuju da će pasti između dva i deset centimetara.

U ponedjeljak kišovito, na moru i vjetrovito, na kopnu ponegdje snijeg

Meteorolog Krunoslav Mikec za HRT je rekao da će sutra na istoku Hrvatske biti većinom oblačno, mjestimice sa sunčanim razdobljima sredinom dana i popodne pa će biti podjednako razmjerno toplo kao u nedjelju, ponegdje čak i toplije. Treba računati na povremenu kišu, uz istočni i jugoistočni vjetar, navečer južni i jugozapadni.

Sjeveroistočnjak će u prvom dijelu dana puhati u središnjoj Hrvatskoj, a prema kraju dana opet jugozapadnjak. Prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, glavninom u noći i ujutro te ponovno navečer. U noćnim i jutarnjim satima treba računati i na susnježicu i snijeg, ponajprije u područjima uz granicu sa Slovenijom. Temperatura uglavnom od 1 do 5°C.

U Gorskom kotaru kiša će brzo prijeći u snijeg te će se stvarati zamjetniji snježni pokrivač. U Lici veći dio dana kiša, ponegdje i obilnija, kao i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i grmljavine. Puhat će jugozapadnjak, ponegdje i jak, na moru i jugo. Temperatura zraka od -1 do 2°C u Gorskom kotaru, od 2 do 7°C u Lici te između 8 i 13°C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji će danju većinom od 11 do 16°C. Usto, povremeno kiša, mjestimice i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će jugo i jugozapadnjak, nerijetko jaki, prolazno sredinom dana sjeverozapadnjak.

Jako jugo i jugozapadni vjetar puhat će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz umjereno valovito i valovito te jače valovito more. Povremeno će padati kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i obilnijih. Temperatura zraka će uglavnom biti od 11 do 16°C.

U nastavku tjedna povremena kiša, ponegdje i snijeg

“U utorak u unutrašnjosti kiša, u gorju i snijeg, uglavnom u noći i ujutro te ponovno potkraj dana. U srijedu oborina osobito u gorskim predjelima, i dalje uz jugozapadnjak, te malo toplije, a u četvrtak uz sjeverni vjetar hladnije, mjestimice s kišom i snijegom, koji neće padati samo u gorju, nego i u nekim nizinskim područjima.

 

Na Jadranu i dalje povremena kiša uz jugo i jugozapadnjak, a u četvrtak će na sjevernom Jadranu zapuhati bura. Oborina lokalno može biti obilnija, posebice prema jugu. Temperatura će na sjevernom dijelu biti niža nego u Dalmaciji”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Zbog nadolazeće promjene vremena, DHMZ je u petak izdao posebno upozorenje. U nastavku ga prenosimo u cijelosti.

“Već će se u nedjelju dati naslutiti da nam stiže izražena promjena s padom tlaka zraka te jačanjem juga i jugozapadnjaka kao posljedica stvaranje ciklone u Genovskom zaljevu. Ona će se u ponedjeljak premještati preko Hrvatske, a s njom će početi pritjecati hladan zrak.

Tjedan će obilježiti vrlo dinamično vrijeme, njegova prva polovica bit će u znaku juga i jugozapadnjaka, no unatoč tomu stići će dovoljno hladnog zraka da kiša u unutrašnjosti već u ponedjeljak prijeđe u susnježicu i snijeg te da nastane snježni pokrivač, u gorju i značajniji, no bit će ga i u nekim nizinama, posebice zapadne Hrvatske.

Pritjecanje vlažnog zraka za posljedicu će imati mjestimice vrlo obilnu oborinu, tako do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 mm oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega.

U gorju i preko 50 centimetara snijega

U gorju će tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu. Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra – juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra. Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva. Najviša dnevna temperatura zraka će se početkom tjedna u unutrašnjosti spustiti na vrijednosti očekivane za doba godine, a i jutarnja će u drugoj polovici biti bliža prosjeku. Na Jadranu će zbog južine pad temperature biti manje izražen, no od srijede, kada raste vjerojatnost za buru, i u tim će predjelima biti hladnije.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI