Domovinski pokret kreće u akciju: ‘Naš stav je jasan i zanima nas samo čvrsti dogovor oko politika od kojih ne odstupamo’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Već je šest dana prošlo od parlamentarnih izbora, a još uvijek nije poznato tko će i na koji način sastaviti novu vladu.

Zasad još uvijek nema dogovora, no kako se čini, najbliži tome je HDZ koji je na izborima osvojio 61 mandat. Potrebno je još 15 ruku kako bi se formirala saborska većina.

HDZ je donio i odluku o listi za europarlamentarne izbore, a nositelj je Andrej Plenković.

DP u službenim pregovorima sa svim strankama

Kako se već danima u medijima piše, “najpoželjnija udavača” je Domovinski pokret (DP) koji je spreman sastaviti vladu s HDZ-om, ali uz svoje uvjete. U utorak kreću u službene pregovore sa svim strankama.

Kako doznaje portal Dnevno, u Domovinskom pokretu je dogovoreno da će se u utorak pregovarati sa svima, i sa lijevom opcijom i s HDZ-om. Iako su neki mediji već pisali da je DP već zatražio i neka ministarstva, to, kako uvjeravaju iz stranke, nema veze s istinom.



Glavni tajnik Domovinskog pokreta: ‘Birače nećemo izdati, a ispod toga jednostavno ne idemo’

“Ništa se do sada nije dogovorilo, bili su samo neformalni razgovori. Nikakve fotelje nisu bile predmet razgovora, to nas ne zanima. Pregovori kreću danas, a naš stav je jasan i zanima nas samo čvrsti dogovor oko politika od kojih ne odstupamo. Držimo se svog ideološkog okvira. Ono što je sigurno da nećemo u vladu sa SDSS-om i Možemo, a ključne točke su nam borba protiv korupcije, demografija, deratifikacija jednog dijela Istanbulske konvencije, nulta tolerancija na ilegalan ulazak migranata…”, navodi izvor iz Domovinskog pokreta.

Domovinski pokret tražit će od obje opcije (lijeve i HDZ-a) da im objasne jasnu matematiku, odnosno točno preciziraju kako s njima imaju potreban broj ruku za formiranje većine u Saboru, te time i nove vlade, doznaje portal Dnevno.

Iako nije baš jasno kako lijeva opcija može do potrebnih 76 mandata. Naime, ako se maknu SDSS i Možemo iz računice, onda ni s DP-ovih 14 ne mogu dosegnuti potrebnu brojku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI