EPPO proširio istragu protiv četvorke koja je varala na EU poticajima i prala novac kod Dubrovnika

Foto: Josip Bandic / CROPIX

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu proširio je istragu protiv četiri okrivljenika i jedne tvrtke zbog osnovane sumnje u subvencijsku prijevaru i pranje novca.

Istraga je sada obuhvatila i sumnje u jednu dodatnu subvencijsku prijevaru koju su počinili jedna od okrivljenih osoba i još jedna tvrtka, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.

EPPO je u listopadu 2023. pokrenuo istragu u vezi s dodjelom bespovratnih sredstava EU za poljoprivredu u sklopu natječaja ‘Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva’ ukupne vrijednosti 2,5 milijuna eura.

EPPO radi bez predaha: Otkrivene nepravilnosti u projektu kojim se Plenković hvalio Ursuli



Sumnjaju na osnivačicu i direktoricu dvaju trgovačkih društava

Jedna od okrivljenih osoba, od veljače 2015. do listopada 2023., bila je u dogovoru s preostale tri kako bi prijevarom došla do bespovratnih sredstava EU za poljoprivredu, sumnjaju europski tužitelji.

Natječaj je bio sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s 85 posto i hrvatskog proračuna s 15 posto.

Istragom pokrenutom prošlog listopada obuhvaćeni su Vanja Gnjidić, osnivačica i direktorica trgovačkih društava G.R.M. d.o.o. i Geo Legal d.o.o., Darko Blažević, odgovorna osoba u tvrtki 4 D d.o.o., Ljerka Mikić, direktorica tvrtke GP Mikić d.o.o. te Danijela Blažević koja je bila ovlaštena za zastupanje sredstvima po računu tvrtke Iskopi 4 D d.o.o, pisali su mediji.

Foto: Vojko Basic / CROPIX / Ilustracija

Ranije su istaknuli i kako se Gnjidić sumnjiči da je uz pomoć suokrivljenika lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim novcem za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika.

Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj izgubio 58.885 eura

Ista okrivljena osoba počinila je još jednu subvencijsku prijevaru i to podnošenjem lažne prijave za izravna plaćanja kroz integrirani administrativni kontrolni sustav (IAKS) za mjere ruralnog razvoja, financirane iz EPFRR-a, u ime drugog trgovačkog društva, objavio je EPPO.

EPPO podignuo novu optužnicu: Protiv troje hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva

S obzirom na to da je posjed poljoprivrednog zemljišta bio jedan od glavnih kriterija prihvatljivosti prijave, postoji sumnja da je, prije podnošenja prijave okrivljena stvorila privid da ispunjava konkretan kriterij prihvatljivosti tako da je prijevarnim radnjama stekla zakup poljoprivrednog zemljišta velike površine u državnom vlasništvu.

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX 

Nakon toga, u razdoblju između svibnja 2019. i srpnja 2021., podnijela je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju tri zahtjeva za plaćanje koji su sadržavali neistinite podatke, preciziraju europski tužitelji.

Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Agencija je, kako kaže, na temelju prva dva zahtjeva isplatila 58.885 eura, dok je u trećem zahtjevu utvrdila nepravilnosti, zbog čega nije došlo do još jedne isplate u iznosu od 6839 eura. Zbog toga je EPFRR pretrpio gubitak od 58.885 eura, ističe EPPO.

EPPO opet u akciji: Sumnje na subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprava

Tužiteljstvo dodaje da će u daljnjem tijeku istrage provesti potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti navodnih kaznenih djela.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI