EU će u rujnu napraviti potez koji se zaista rijetko viđa: To bi moglo jako utjecati na mnoge u Hrvatskoj

Foto: Pixabay/Ilustracija

Europska središnja banka (ECB) će možda ponovno u rujnu morati smanjiti kamatne stope zbog tvrdokorne slabosti europskog gospodarstva, izjavio je guverner finske središnje banke Olli Rehn.

U lipnju je ECB među prvim velikim središnjim bankama u svijetu smanjio kamatne stope, ali ih je u srpnju zadržao na postojećim razinama i nije dao smjernice svog budućeg djelovanja.

Foto: Pixabay

Uz sve više pokazatelja vezanih uz kretanje cijena i zdravlje europskog gospodarstva, Rehn je prvi iz 26-članog Upravnog vijeća ECB-a koji je dao svoju procjenu smjera koji slijedi.

“Nedavno jačanje negativnih rizika po rast u europodručju pojačao je argumente za smanjenje stope na sljedećem monetarnom sastanku ECB-a u rujnu, pod uvjetom da je dezinflacija doista na pravom putu”, rekao je Rehn u govoru pred Europsko-američkom komorom Commerce u New Yorku u ponedjeljak navečer.

Račan o izborima u SDP-u, moglo bi biti jako zanimljivo: ‘Bit će puno kandidata ali i iznenađenja’



Koje su loše strane?

Tržišta procjenjuju da postoje 90-postotni izgledi za smanjenje kamatne stope na depozite za 25 baznih bodova, na 3,5 posto u rujnu, te očekuju još barem jedan takav potez prije kraja godine.

Rehn je ustvrdio da dugo očekivani oporavak gospodarstva eurozone nije siguran sam po sebi i da kreatori politike trebaju biti spremni na drugačije ishode.

“Loše vijesti odnose se na izglede za rast: nema jasnih naznaka oporavka u proizvodnom sektoru. Također moramo uzeti u obzir da usporavanje industrijske proizvodnje možda nije tako privremeno kao što se pretpostavlja”, smatra Rehn. Rehn je optimističniji u pogledu inflacije, ali je upozorio da vraćanje ciljane stope inflacije na dva posto godišnje neće biti jednostavno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI