Francuska nije spriječila sabotažu iako je na najvišoj razini sigurnosti: Oglasio se i premijer

Guliver Image/FredDides Panoramic

Francuski premijer Gabriel Attal opisao je napade na mrežu brzih vlakova u zemlji kao “koordiniranu sabotažu”. Napadi na željezničku mrežu na dan otvaranja Olimpijskih igara bili su masivni i teški, napisao je Attal na društvenoj mreži X.

Attal je rekao da su francuske obavještajne službe i policija mobilizirani kako bi pronašli i kaznili počinitelje ovih kaznenih djela. “Mislim na sve Francuze koji se pripremaju za odlazak na praznike”, dodao je francuski premijer.

Rekao je da dijeli njihov bijes i cijeni strpljenje, razumijevanje i građanski duh koji pokazuju, nakon što su vandali napali francusku mrežu brzih vlakova TGV nizom koordiniranih akcija koje su izazvale velike poremećaje na nekim od najprometnijih željezničkih linija u zemlji uoči svečanog otvorenja Olimpijskih igara u petak u Parizu.

Francuski premijer Gabriel Attal i predsjednik Emmanuel Macron. Foto: Guliver Image/AP Photo/Louise Delmotte

Borbeni zrakoplovi Mirage 2000 bit će u pripravnosti za presretanje aviona

Državni željeznički operater ranije je, podsjetimo, rekao da su sinoć bili žrtva nekoliko vandalskih djela duž pruga koje povezuju Pariz sa zapadom, sjeverom i istokom zemlje.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Louise Delmotte

Piromani su zapalili instalacije duž atlantskih, sjevernih i istočnih brzim prugama koje i da će promet biti ozbiljno prekinut tijekom vikenda, izvijestio je SNCF.



U Francuskoj uhićen muškarac: Osamnaestogodišnjak planirao napade u Parizu

Nema posebne prijetnje ceremoniji otvaranja ili samim igrama, ponovili su dužnosnici, iako je Francuska na najvišoj razini sigurnosti.

Naime, deseci svjetskih čelnika bit će u Parizu na ceremoniji otvaranja, koju će štititi i snajperisti na krovovima. Korito rijeke Seine je, inače, očišćeno zbog bombi, a zračni prostor Pariza bit će zatvoren, dok će zrakoplovi za radarski nadzor i dronovi Reaper promatrati osjetljiva mjesta odozgo, a borbeni zrakoplovi Mirage 2000 bit će u pripravnosti za presretanje aviona koji zalutaju u ograničeni zračni prostor.

Što se zapravo događa u Francuskoj? Nije problem u desnici i ljevici, nego u samo jednoj osobi

Facebook Comments

Loading...
DIJELI