Francuska pred parlamentom bez jasne većine: Macronova taktika povlačenja kandidata neće proći?

Guliver Image / Aurelien Morissard

Krajnje desna nacionalistička stranka Marine Le Pen nastavlja padati u novim anketama javnog mnijenja objavljenim u petak uoči odlučujućeg kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj ovog vikenda, ali još uvijek ima tijesno vodstvo, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Institut Ipsos predviđa da će Nacionalno okupljanje (RN) Le Pen i njezini saveznici osigurati 175 do 205 mjesta u parlamentu – daleko manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, dok je Anketa Instituta Harris Interactive dala je krajnjoj desnici 185 do 215 mjesta, čime je RN još uvijek u vodstvu. Ljevičarski savez Nove narodne fronte (NFP) na drugo mjesto sa 145 do 175 mjesta, pokazalo je istraživanje Ipsosa.

I krajnja desnica i ljevica su ispred centrističkih saveznika francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji su na trećem mjestu u anketama, a Ipsos predviđa da će u nedjelju osvojiti 118 do 148 mjesta. Ljevičarski savez mogao bi dobiti između 168 i 198 mjesta, a Macronov tabor 115 do 145 mjesta, pokazalo je istaživanje Harris Interactivea.

Premijerski kandidat Nacionalnog okupljanja Jordan Bardella. Foto: Guliver Image/AP Photo/Thomas Padilla

U prvom krugu popunjena samo 76 mjesta u parlamentu

Francuska u nedjelju glasa u drugom krugu izbora kako bi odlučila o sastavu buduće Nacionalne skupštine, a u prvom krugu prije tjedan dana dodijeljeno je samo 76 od 577 mjesta. Utrka se zaoštrila posljednjih dana i da bi glasanje u drugom krugu moglo dovesti do parlamenta bez jasne većine, pokazuju ankete.

Marine Le Pen slavi: Pobjeda krajnje desnice u prvom krugu parlamentarnih izbora



Macronove centrističke snage i ljevičarski savez od tada su povukli stotine kandidata u taktičkom pokušaju da osiguraju poraz kandidata RN-a. Premijer iz RN spriječit će da Kijev koristi dalekometno oružje, koje mu je isporučila Francuska, za napade unutar Rusije te ideju francuskog predsjednika o slanju francuskih vojnika u Ukrajinu, obećala je, između ostalog, Le Pen u intervju kojeg je dala CNN-u.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI