HAC skupo koštao nalet BMW-a na lukavog četveronošca: Mora platiti naknadu i troškove suđenja

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Trgovački sud u Zagrebu donio je odluku kojom Hrvatske autoceste (HAC)  moraju isplatiti 12.865 eura naknade štete od naleta na lisicu na autocesti A3 u sporu s njemačkim osiguravajućim društvom Allianzom te platiti naknade za parnične troškove u iznosu 11.650 eura – ukupno 24.515 eura, navodi se u presudi.

Ovaj petogodišnji spor uslijedio je nakon što je osiguranik Allianza svojim BMW-om u rujnu 2019. na autocesti udario u lisicu koja je izletjela na kolnik te je, kako se u presudi kaže, udarac u lisicu bio neizbježan. U naletu je nastala znatna imovinska šteta i vozilo više nije bilo u voznom stanju te je za popravak BMW-a osiguravatelj isplatio 12.865 eura, dodaje se u presudi.

Stoga je osiguravatelj Allianz podnio tužbu ističući da je HAC dužan, prema Zakonu o cestama, održavati autoceste “u stanju pogodnom za prometovanje, a kako je lisica dospjela na kolnik autoceste, očito je da nije tako postupio”, zaključujući da za štetu nastalu naletom vozila na javnoj cesti na divljač HAC “odgovara po osnovi krivnje”.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX / Ilustracija

‘Potrebno je postaviti odgovarajuću ogradu’

S druge strane, odvjetnici HAC-a osporavali su, prije svega, uzročno posljedične veze između HAC-ova postupanja i prometne nezgode navodeći “kako je njihova ophodarska služba tog dana u cijelosti postupila u skladu s pravilima struke i propisima”.

Hrvati nisu svjesni veličine ovog problema: Sve vas to može zateći ako pregazite divljač na cesti



Duž autoceste postavljena je žičana ograda kako bi se spriječio ulazak životinja te da pregledom ograde nisu utvrđena nikakva oštećenja koja bi omogućila prolazak divljih životinja na kolnik, a niti su prije navedene nezgode zaprimljene dojave o njihovoj pojavi, isticali su.

Trgovacki sud u Zagrebu. Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Trgovački sud u Zagrebu je u obrazloženju presude naveo da su “lisice životinje u odnosu na koje se objektivno mogu poduzeti odgovarajuće mjere koje će spriječiti njihovo istrčavanje na kolnik autoceste”.

“Prije svega potrebno je postaviti odgovarajuću ogradu”, ističe se u presudi i zaključuje da je HAC dužan nadoknaditi štetu jer očito nije postupio na navedeni način pa se lisica našla na kolniku autoceste.

KOD DRNIŠA NA KRAVU NALETJELA DVA AUTA! Vozačica je sletjela autom s ceste, udarila u suhozid i stablo te s teškim ozljedama puštena na kućnu njegu

Facebook Comments

Loading...
DIJELI