Hrvati o tome ne prestaju raspravljati, zastava Jugoslavije pokrenula lavinu: ‘Da je Tito živ imali bi gay pride na Golom otoku’

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Zastava SFRJ-a koja se pojavila među mnogim duginim zastavama na Zagreb Prideu u subotu i dalje je tema hrvatske javnosti pa se tako na Redditu razvila žustra rasprava koju su komentirali mnogi Hrvati.

Prošle subote održana je 23. Povorka ponosa, a među transparentima i zastavama duginih boja pojavila se zastava bivše SFRJ što je zbunilo neke Hrvate pa je tako jedan od njih započeo raspravu sa zanimljivim pitanjem. “Zna li netko zašto zastava SFRJ? Kao onda je bio bolji položaj LGBTQ osoba? Na to aludira zar ne”, upitao se pa dobio lavinu komentara.

“Frapantno što se za mahanje ovakvom zastavom u javnosti ne dobivaju nikakve kazne niti za komunistička obilježja, a s druge strane za NDH zastavu i obilježje fašizma ili nacionalizma dobiješ poziv na sud i kaznu na kućni prag. Ironija je u obje frakcije isti princip diktatura, isti sos samo se drugačijega naziva. Živjeli antifašisti i antikomunisti”, poručio je jedan korisnik, a drugi je korisnik iznio svoje mišljenje o ovoj temi.

Ćipe u Bujici rezolutno poručio i iznio stav: ‘Nama govore da živimo u prošlosti, evo što nam je u planu’



“Zato što je to leglo ljevičara koji unatoč mržnji prema postojećoj državi ne razumiju da u bivšoj državi kao gejevi ne bi mogli izaći iz svojih domova i ponositi se svojom seksualnom orijentacijom”, poručio je korisnik, a drugi je dodao kako je sve puno i palestisnkih zastava. “Plus palestinske zastave, ne znam šta oni briju al’ tamo bi ih zapalili”, komentirao je korisnik, a drugi se nadovezao i napisao kako i njega šokira što mašu s palestinskim zastavama jer bi ih “tamo bi skratili za glavu”.

Jedan korisnik odgovorio je na pitanje rekavši kako je ta zastava donesena “da trigerira hrvatske desničare”, na što mu je drugi korisnik odgovorio kako bi se isto tako na Hod za život mogle donijeti zastave da “trigeriraju hrvatske ljevičare”, a neki su se korisnici zatim nadovezali kako bi potvrdili da je ta zastava tu samo s ciljem provociranja.

“Znači potvrđuješ ono što je dobro znano, a to je da svrha ovakvih skupova nije borba za neka prava i slobode već gola provokacija i zapišavanje ceste. To može funkcionirati i obrnutom pravcu”, zaključio je jedan korisnik, drugi mu je onda odmah odgovorio. “Ne. Svrha Pridea je borba za prava LGBT zajednice. Borba za normalan život, koja počinje time da se bar taj jedan dan u godini mogu bez straha prošetati po gradu. Jugoslavenska zastava je tu za provokaciju. I predivno je”, priznao je korisnik.

Neki su pak komentirali tu zastavu iz druge perspektive. “Moj djed partizan ih sigurno nije simpatizirao… dapače. Mašu tom zastavom jer pink ljevica uvijek nosi, kao Texas chainsaw lik, nečiju kožu kao masku”, poručio je jedan korisnik, a jedan se složio s njim pa nastavio. “Da je Tito živ imali bi oni gay pride na golom otoku”, zaključio je.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

 

‘Gej komunisti su trendi’

Unatoč neprirodnom povezivanju bivšeg komunističkog režima s današnjom gay populacijom i tvrdnjama u kojima je Saša Broz više puta istaknula kako bi njezin djed podržavao pripadnike LGBTQ+ zajednice, povijesne činjenice ipak svjedoče drugačiju sliku. Naime, Okružni sud u Zadru je u listopadu 1948. godine osudio 58-godišnjeg zemljoradnika i pomorca na kaznu zatvora s prislinim radom zbog “vršenja protuprirodnog bluda te zato što je vrijeđao organe narodne vlasti i samo Tita”.

Sudac je smatrao kako 58-godišnjak zbog homoseksualnosti treba dobit kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci, dok je Tito tu kaznu smatrao preblagom jer je muškarac predstavljao “društvenu opasnost”. Jedan korisnik nadovezao se na ovu temu pa je objasnio. “Zato što su gej komunisti trendi. Spojiš još to s militantsko-islamističkom palestinskom zastavom i imaš blueprint modernog ljevičara. Gej komunjara koji simpa za islamiste”, poručio je korisnik, a drugi je upitao jesu li “nosili i majice sa slikom Che Guevare? Znamo da ne može proći prajd bez slike tog homofoba”, poručio je.

“Samo još jedan u nizu dokaza da je ovo postala parada psihičkih slučajeva, pisao sam o tome ranije. Ja kao gay ovo ne podržavam. Cirkus, nakaze, sad po novom Juga, Palestina. Veze sa zdravom pameću nema (kao i s poantom gay pridea). Čega se tetkarluk primi, to postaje nakaza. Dislajkajte kolko hoćete”, poručio je korisnik koji se priključio ovoj žustroj raspravi.

Zna li netko zašto zastava SFRJ? Kao onda je bio bolji položaj LGBTQ osoba? Na to aludira zar ne?
byu/ResponsibleOne2742 inhrvatska

Facebook Comments

Loading...
DIJELI