Hrvati se našli zatočeni u toplinskoj kupoli: Ekstremnim vrućinama ne nazire se kraj

Foto: Bozo Radic / CROPIX

U Hrvatskoj će danas biti pretežno sunčano, u većini krajeva vrlo vruće. U unutrašnjosti  nestabilno, poslijepodne su uz jači razvoj oblaka lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije, a navečer na sjeveru zemlje.

“Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama”, javlja DHMZ.

Najviša dnevna temperatura zraka između 33 i 38 °C. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni. Cijela Hrvatska je pod crvenim meteoalarmom zbog toplinskog vala, osim regije Gospića koja je pod narančastim upozorenjem.

Foto: DHMZ

Toplinski val će potrajati

U stanju smo dugotrajnog toplinskog vala, bez određenog dana kojeg bi mogli okarakterizirati kao vrhunac, što se naziva i toplinskom kupolom, i potrajat će barem do kraja druge dekade srpnja, a možda i dulje, piše Istramet. Maksimalne temperature zraka na istoku Hrvatske i u Dalmatinskoj zagori penjat će se lokalno i iznad 40 °C, dok maksimalne vrijednosti u Istri u predstojećem razdoblju ne bi trebale prelaziti 39 °C.

Vrlo vruće, a ponegdje i ekstremno vruće bit će u cijeloj regiji, piše spomenuti izvor. I noći će biti neugodno tople, a ponegdje i tropske, primjerice u 23 sata sinoć navečer u Senju je bilo čak 30 °C uz nesnosnu sparinu, dok će se ugodnije spavati tek u dijelovima središnje Istre gdje će temperature ipak samo rijetko padati ispod 20 °C.

Iako jače promjene vremena nema na vidiku, do krajnjeg sjevera regije, u što svrstavamo sjever Slovenije i Austriju povremeno će “procuriti” manja količina svježijeg i vlažnog zraka, ali bez većeg utjecaja na vrijeme u našem kraju, piše Istramet. Ipak, one bi mogle imati problema s jakim lokalnim razvojem oblaka, što se naročito odnosi na Austriju.

Neobičan prizor na dalmatinskom otoku, dalmatinki se život promijenio: ‘Više i ne spavamo od svega…’

Facebook Comments

Loading...
DIJELI