GLASNOVIĆ PORUČIO OVRŠENIMA: ‘Pazite što potpisujete! Političari su napravili ‘prčiju’ od države’

Screenshoot

Broj blokiranih građana narastao je do 330.000, a deložacija kao konačni rezultat mučne borbe s građanima rezultirala je brojem od 10.000 beskućnika koji konstantno raste unatoč ispražnjenim i neupotrebljavanim nekretninama, nerijetko obraslim u korov

Sinoćnja ‘Klopka’ bavila se FINA-om i ovršnim zakonom, blokiranim i ovršenim građanima, deložacijama, selektivnoj primjeni zakona i masovnim iseljavanjem.

Gosti su tako bili predstavnik oštećenika RBA zadruga Nenad Koljaja, novinar Ivica Janković, saborski zastupnik Željko Glasnović, poduzetnik i kandidat za gradonačelnika Zagreba Dragan Martinović i član ‘Slobodne Hrvatske’ Damir Trnačić. Ključna premisa emisije bila je jesu li građani razvili kulturu neplaćanja ili je sve posljedica očajnog stanja u ekonomiji i gospodarstvu. Gosti su se odmah u početku složili da je ‘kultura neplaćanja’ floskula koja se vrlo brzo razotkrije nakon što osoba napusti Hrvatsku i iz Njemačke i Irske više nema problema sa servisiranjem dnevnih obaveza, a paralelno podmiruje i dugove u Hrvatskoj. A čak i kad bi bilo suprotno, država se može istaknuti kao najveći promotor neplaćanja pošto je ponajveći neplatiša – no FINA u ovom slučaju ne ovršuje državu, a od njezinih djelovanja često su izuzete i najveće korporacije. Trenutni ovršni zakon tako je netransparentan, nitko zapravo ne zna koliki će mu biti konačni troškovi ovrhe i blokade nakon suda, postoje i slučajevi lažnih ovrha i na koncu – nejasno je je li cilj da građanin vrati dug čim prije ili je pak utjecaj ovršnih profesionalaca toliki da su blokada i ovrha zapravo i jedini cilj, s obzirom na rast potraživanja. FINA-in ustroj i vlasnička struktura isto su tako prekriveni velom tajne.

Broj blokiranih građana narastao je do 330.000, a deložacija kao konačni rezultat mučne borbe s građanima rezultirala je brojem od 10.000 beskućnika koji konstantno raste unatoč ispražnjenim i neupotrebljavanim nekretninama, nerijetko obraslim u korov. ‘Most’, ‘Živi zid’ i ‘Slobodna Hrvatska’ nastojali su predložiti model koji bi zaštitio i vjerovnike i dužnike, no u ovom trenutku unatoč silnim predizbornim obećanjima nema političke volje za rješavanjem problema – ovršne agencije i odvjetnički uredi očito imaju pretjeran utjecaj na zakonodavce. Zato se čak krši i odredba Ustava o ‘nepovredivosti doma’. Slučajevi RBA zadruga samo su konačni dokaz nemoći države i vanjskog utjecaja na ministre – iako su druge pogođene države u susjedstvu zakonski vrlo precizno pristupile tematici, kod nas sve ostaje na leđima oštećenih. Građani Hrvatske su tako lihvareni, reketareni i na očaju okruženi lešinarima iz krim miljea – a za rješenje svega potrebno je samo slijediti pravnu stečevinu EU i ugledati se na druge države koje su problem riješile na zadovoljstvo svih strana.

Gledatelji su na referendumsko pitanje ‘Je li ovršni zakon generator masovnog iseljavanja iz Hrvatske’ s 97% odgovorili s ‘DA’. Voditelj ‘Klopke’ kao i inače bio je Ratko Martinović, a tema naredne emisije je ‘Stanje na ljevici’.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI