Ilijaš oštro prema Veljači: “Takve osobe nisu kvalificirane te ne poznaju rad sustava”

instagram

Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika odlučio je progovoriti o teškom slučaju premlaćene djevojčice iz Nove Gradiške. Prema dostupnim informacijama s policije, djevojčica je bila teško zlostavljana od strane roditelja te je preminula od tih ozljeda.

“Kao ljudi koji smo prvenstveno dio društva u kojem živimo, a potom i stručnjaci koji pružaju sustavnu podršku ljudima u potrebi, izražavamo istinsko žaljenje za nedavni događaj koji je rezultirao smrću djevojčice”, stoji na početku priopćenja komore koje se nastavlja tvrdnjom da je važno živjeti u društvu koje ima nultu stopu tolerancije na nasilje bilo koje vrste. Dodaje kako komora podupire i cijeni svaku inicijativu koja doprinosi tome, no ne mogu ignorirati i linč kojem su u inicijativama izloženi socijalni radnici.

U ovim trenucima struka, kao i obično, nije u mogućnosti iznijeti svoje mišljenje radi zaštite službene tajne. Socijalni radnici postupaju i postupat će sukladno važećim zakonima, pravilnicima, kao i Etičkom kodeksu socijalnih radnika”, govori Ilijaš pa navodi kako je s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem, jedna takva inicijativa dogovorila sastanak u utorak. Dogovoren je sastanak građanske inicijative kojoj je, čini se, jedini cilj linč i kažnjavanje”, navodi predsjednik komore pa dodaje: “Potrebno je naglasiti da navedene „inicijative“ čine osobe koje nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju i razumiju problematiku i rad sustava socijalne skrbi”, izjavio je Antun Ilijaš.

Inače, građanska inicijativa o kojoj Ilijaš govori ona je redateljice i glumice Jelene Veljače, “Spasi me”.

“Apeliramo da nadležni ministar kao odgovorna osoba bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu uz konzultaciju i uvažavanje glasa stručnjaka – socijalnih radnika, koji na navedenu problematiku upozoravaju dugi niz godina”, zaključuje Ilijaš.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI