MILANOVIĆ JE OPET LIDER DESNICE! Na obljetnicu Bljeska, vratit će se ljevičarima? ‘On je jako konfliktna osoba’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović prošlih dana opet je bio u središtu pozornosti nakon novih sukoba s civilnim udrugama, Pravobraniteljicom, “udarajući” čak i po Hollywoodu i upozoravajući na problem stvaranja moralnih vertikala od estradnih i holivudskih zvijezda, a referirajući se i na njihove istupe oko problema zlostavljanja.

“Hollywood nije onaj normalan, odnosno stvaran svijet i boli me uho za njihove probleme i ‘žrtve’ na grčevitom putu do gaže od sedam milijuna dolara za sat i po montiranog materijala. Oni i one posve legitimno trguju svojim talentom, seksepilom i privlačnošću. To ima svoju cijenu i svoju premiju. Nije za svakoga. Sve je jasno. Bavimo se radije sobom i svojim problemima, ne tuđim. Ostat će zabilježeno da me je, bez da sam ih uopće spomenuo, divljački (da, divljački) napala sitna hrvatska falanga, i to zato što sam dirnuo u vjerodostojnost i, prije svega, relevantnost stanovitih američkih glumica”, napisao je između ostalog Milanović čiji je Facebook profil ovih dana vjerojatno jedan od posjećenijih u Hrvatskoj.

Sukobio se tako “predsjednik s karakterom” s udrugom B.A.B.E te je taj sudar titana javnog prostora išao u nekoliko nastavaka, dok se zatim dotaknuo i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić, koju je nazvao “takozvanom pravobraniteljicom”.

“Da podsjetim, riječ je o povjerenici Hrvatskog sabora, koja niti riječju, niti mimikom nije reagirala prije nekoliko mjeseci, kada je jedna saborska zastupnica, u slobodno vrijeme odvjetnica Janafa, koja je posao nažicala izravnom pogodbom, ljude (ministre hrvatske Vlade, žene u osmom i devetom desetljeću života) koji su navodno navraćali u neki društveni klub, prigodno nazvala ‘prostitutkama i kriminalcima’. Ovo divljaštvo nije bilo dovoljno da pravobraniteljicu izmami iz hibernacije. Pitanje: kada već ne radi svoj posao u zemlji, koliko je puta u ovih devet godina osobno sudjelovala u radu uglednog briselskog ‘Equineta’? Zna li što je to”, opet je stanovito, između ostalog, napisao predsjednik Milanović.

Sve je, dakle, započelo sukobom s udrugom B.A.B.E. “Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E. Poput zaboravljivih holivudskih glumica – koje one sada brane od mene – predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame. Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama ‘misli većina’”, između ostalog je tada napisao, da bi ubrzo objavio još jedan status nakon što su one samo poručile: “SRAM VAS BILO PREDSJEDNIČE”.



MALO LIJEVO, MALO DESNO

“Trivijalnu raspravu započele su logičarke iz udruge B.a.B.e., a da ih nitko nije ni spomenuo, niti p(r)ozvao. I sada se odjednom ograđuju, neće se upuštati u rasprave nego će i dalje predano djelovati kao punomoćnici Ume Thurman i braniti čast ostalih „zvijezda“. By the way, Uma Thurman je veličanstvena glumica, vrhunski plaćena glumica pa i onda kada je bila uznemiravana. Uznemiravaju uvijek oni koji su statusno, socijalno i financijski, dakle klasno u tom trenutku nadmoćni. Holivudske dive nisu nikakav uzor, nego svijet izvan svijeta, svijet za sebe”, napisao je Milanović.

Ovo nije prvi put da se predsjednik Milanović javno sukobljava s onima kojima je nominalno izborima za predsjednika 2020. godine zapravo pripadao, odnosno široj grupaciji ljudi koji su ga podržali, a pretežito pripadaju hrvatskoj ljevici. I upravo zbog tih sukoba, prije nekoliko mjeseci proglašavalo ga se novim liderom desnice u Hrvata, a rejting mu je rastao upravo na simpatijama koje dolaze s desnog političkog biračkog tijela.

Ipak, sve je stalo prije nekoliko tjedana kad je predsjednik Milanović napustio protokol obljetnice akcije Maslenica zbog majica s natpisom ‘za dom spremni’ koje su nosili pojedinci na tom skupu.

“Ja ne želim u tome sudjelovati”, kratko je tom rekao tom prilikom te ustvrdio da se radi o provokaciji i napustio mjesto obilježavanja. To nije prvi put da je napravio sličnu stvar jer je prošle godine napustio i obljetnicu Bljeska u Okučanima jer se jedan sudionik skinuo u odoru s oznakom “ZDS”.

I na komemoraciji za žrtve ustaških zločina u Jasenovcu, Milanović je podigao buru kad je izjavio da “ploču HOS-a Za dom spremni treba maknuti i negdje baciti”.

Svim tim istupima, Milanović je na neki način ipak vraćao ljevici dug što su mu pomogli da dođe na Pantovčak. No, s ovim novim sukobljavanjem s javnosektorašima iz lijevog miljea, te je simpatije opet izgubio.

PREDSJEDNIK S KARAKTEROM, ILI PR MAG?

S obzirom da nam se bliže nove obljetnice iz Domovinskog rata na kojima je moguće da se pojave pojedinci ili skupine s obilježjima HOS-a, možemo li očekivati nove istupe predsjednika koji će se opet svidjeti ljevici?

Važe li Zoran Milanović zapravo namjerno i PR-ovski na visokoj razini između desnice i ljevice kako bi održavao popularnost, ili je stvarno kao što je govorio u kampanji “predsjednik s karakterom” te se jednostavno drži svojeg stava, pitali smo političkog analitičara Davora Gjenera.

Analitičar smatra da je predsjednik Milanović izrazito konfliktna osoba i da je ponekad u pravu što ulazi u sukobe, a ponekad za to jednostavno nema potrebe.

“Milanović je osoba koja često stvara sukobe. Nekad su oni potrebni i dobri, ali nekad su potpuno nepotrebni. Mi inače nikada nismo imali takve sukobe u našem društvu. Osobno me se jako dojmio gospodin Vanđelić koji je neki dan nakon fame oko odbijanja kandidature za gradonačelnika rekao da si hrvatsko društvo jednostavno previše dozvoljava sukobe. Ti sukobi jednostavno nisu postojali u takvom obliku prije vladavine Zorana Milanovića. On ih je prvi put uveo dok je postao premijer države”, rekao nam je Davor Gjenero.

Analitičar se pozvao na tezu novinara Gordana Malića. “Gospodin Malić je neki dan dao odličnu izjavu. Rekao je da je Zoran Milanović za vrijeme predsjedanja Vladom svim silama pokušavao spriječiti prosvjed u Savskoj jer su mu trebali ti permanentni sukobi”, pojasnio je Gjenero podsjećajući na izjavu novinara Malića.

Na pitanje možemo li očekivati da će predsjednik Milanović napustiti obljetnicu Bljeska ukoliko se tamo opet nađe netko s HOS-ovim znakovljem, Gjenero je rekao kako njima tamo nije mjesto.

“Već sam rekao da je predsjednik bio u pravu kad je napustio obilježavanje Bljeska jer HOS-ovci tamo ne bi trebali biti jer oni u Bljesku nisu niti sudjelovali. Sumnjam da će se ove godine netko od njih tamo pojaviti, jer to bi bilo provokacija, predsjednik tu nije bezveze konfliktan”, zaključio je Davor Gjenero.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI