POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: U nedjelju ćemo spavati jedan sat dulje

ilustracija

Završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko kada se u noći sa subote na nedjelju 31. listopada u 3 sata kazaljke pomiču za jedan sat unatrag.

Ovakvo računanje vremena mnogi zapravo smatraju ispravnim te u njemu sudjeluje 70 posto zemalja svijeta.

Amerikanci pomiču satove prve nedjelje u ožujku, a vraćaju ih na standardno vrijeme prve nedjelje u listopadu. Europljani ljetno računanje vremena započinju zadnjom nedjeljom u ožujku i završavaju zadnjom nedjeljom u listopadu.

Dulje spavanje nedjeljom većini može zvučati vrlo primamljivo, a rijetki će odoljeti iskušenju da na najduži dan godine odspavaju još jedan sat. Predugo spavanje vikendom treba izbjeći ne samo kada se pomiču kazaljke već i inače kako tijelo ne bi osjetilo razliku za vrijeme radnog tjedna kada spavamo samo nekoliko sati.

Kao i kod jet laga, tako je i sa pomicanjem sata, spavanje je potrebno odgoditi do potpune iscrpljenosti. Za ovo iskoristite svjetlost, pokušajte cijeli dan biti na suncu, a navečer upalite svjetla kako biste mozgu javili da još nije vrijeme za spavanje. Svjetlošću možemo spriječiti proizvodnju melatonina, hormona kojeg tijelo proizvodi, a koji potiče umor. Nasreću, morate biti budni samo sat vremena dulje. Jutra nastojte učiniti što mračnijima jer svjetlost prirodno govori tijelu kada je vrijeme za buđenje.



Budući vam je, u ovom slučaju, cilj ostati dulje u krevetu, zamračite spavaću sobu prije spavanja. Iako se već neko vrijeme raspravlja o ukidanju pomicanja sata, Europski parlament još uvijek nije donio odluku na tu temu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI