Rasplamsao se požar kod Splita, vatrogasci spasili desetke kuća: ‘Požar je velik i složen’

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Požar otvorenog prostora na području Žrnovnice koji je izbio sinoć uslijed udara groma u popodnevnim se satima razbuktao.

U gašenju sudjeluju 4 Canadaira te 92 vatrogasca sa 30 vozila, a dodatno su angažirane i vatrogasne snage s makarskog operativnog područja.

 

Paun Paunovic/Cropix
Foto: Paun Paunovic/Cropix
Foto: Paun Paunovic/Cropix

 

Buknuo nakon udara groma

Požar s brda Markovača istočno od Žrnovnice koji je buknuo sinoć, u utorak popodne proširio se na područje Srinjin, izvijestili su ranije iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta Split.



Zbog puhanja maestrala požar se popodne proširio na područje Srinjina i kreće se u pravci naselja Sitno te su u njegovu gašenju, osim vatrogasaca, angažirani i jedan kanader i jedan air traktor.

Situacija je vrlo ozbiljna plamen je ušao među kuće u sjevernom dijelu Žrnovnice i vatrogasci ulažu napore u obuzdavanju požara.

 

Na terenu je više od 130 vatrogasaca. Miris paljevine od tog požara osjeća se i u Splitu.

Dalmacija Danas doznaje da je cijela sjeverna strana brda Perun izgorjela. Vatra s Peruna ponovno se proširila na područje Barbarića, gdje je gorjelo sredinom noći, a vatra se svega nekoliko metara spustila do kuća, mještani ih brane.

“Stigla je blizu objekta”, potvrdili su za Dalmaciju Danas splitski vatrogasci. Također, u požaru je stradalo i jedno vatrogasno vozilo, doznaje Dalmacija Danas.

Cesta zatvorena za promet, ljudi nose maske

 

Cesta je zatvorena za promet, javlja Dalmacija Danas. Stanovnici zbog dima nose maske, piše lokalni portal. “Vatra je stihijski došla gotovo do kuća”, rekli su stanovnici. Iako je blizu, kuće nisu ugrožene. Djeca su iz predostrožnosti evakuirana iz kuća.

“Uz domicilne snage, na požarište su upućeni i vatrogasci iz intervencijskih vatrogasnih postrojbi iz Zadra, Splita i Šibenika, a angažirani su i vatrogasci Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije te iz Grada Zagreba” – javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

“Situacija je teška, prijetnja je da se požar spusti preko brda Perun na Podstranu. Spašavamo kuću po kuću, a kanaderi su otišli. Molimo civile da uđu u kuće i da čuvaju dicu jer nam ne mogu pomoći”, kazao je Tomislav Mihanović, zapovjednik DVD-a Žrnovnica u Dnevniku Nove TV.

U središnji Dnevnik HTV-a javila se novinarka koja je razgovarala sa stanovnicom Ines Barbarić.

“Vatrogasce pokušavam zvati od 15 sati, a oni mi kažu da tuđe kuće gore i da će moja tek i da za nju ima vremena. To se trebalo spriječiti jutros. Vatrogasci nisu smijeli napustiti ovo područje jer su znali kakvo je ovo područje. Četvrti put mi kuća gori. Suprug, prijatelji i rodbina pokušavaju kantama, lopatama, šmrkovima obraniti kuću”, rekla je za HRT.

Novinari Slobodne Dalmacije na terenu su svjedočili kako sve više turista odlazi i napušta apartmane u Žrnovnici i obližnjoj Podstrani u strahu od širenja požara.

Najgore u Žrnovnici je prošlo , ali požar u Donjem Sitnom je problematičan.

Zbog požara na županijskoj cesti Žrnovnica-Tugare (ŽC6142) promet je u prekidu. Obilazak je Jadranskom magistralom (DC8) Omiš-Split, javlja HAK.

Foto: Duje Klaric / CROPIX
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Foto: Duje Klarić/Cropix
Foto: Duje Klarić/Cropix
Foto: Duje Klarić/Cropix

“Trenutno pratimo razvoj situacije, kolege su na terenu i razvoze pića, odnosno osvježenja za vatrogasce koji su na terenu. U kontaktu smo sa Stožerom civilne zaštite s kojim dogovaramo prehranu za vatrogasce tijekom noći i jutra. Naši djelatnici i volonteri su spremni i ovisno o razvoju situacije ćemo reagirati na terenu”, rekao je Tomislav Gojo, ravnatelj splitskog Crvenog križa, za Radio Dalmaciju.

Požarna linija se nalazi između Žrnovnice i Donjeg Sitnog, fronta je duga nekoliko stotina metara, no za razliku od dnevnog požara, ovaj napreduje nešto sporije, piše Dalmacija Danas.

Vatrogasci obranili desetke kuća, nagorjela dva vozila

 

Stanje na požarištu je i dalje teško, vatrogasci su uspjeli obraniti više desetaka obiteljskih kuća.

“Nema oštećenih kuća”, rekao je Mario Mikas, zapovjednik JVP-a Split za Radio Dalmaciju. Za isti medij je Slavko Tucaković rekao da je spriječeno širenje spuštanja požara na Podstranu.

“Preraspoređuju se snage na požarištu”, dodao je.

Službene evakuacije nije bilo, nagorjela su dva vatrogasna vozila. Na terenu je 140 vatrogasaca, a upućena je dodatna pomoć.

“Situacija je složena. Neke dijelove požara smo uspjeli primiriti, odmaknut ga od kuća na Žrnovnici. Imamo problem prema Sitno Donjem, nastojimo tu frontu zaustaviti do jutra. Borimo se, požar je velik i složen”, rekao je za HRT Mario Mikas, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita.

“Vatrogascima će bez kanadera nedostajati i ljudstva tijekom noći. Odazivamo se na njihov poziv te za daljnja uputstva dođite kod vatrogasne postaje u Žrnovnici. Obucite se prikladno (duga majica i hlače te prikladna obuća). Tko god ima naprtnjaču nek obavezno ponese. Samo zvijezde ne možemo ugasiti”, poručili su navijači Hajduka na fan stranici Niko kao Hajduk iz Splita.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI