Sramotimo se i izvan granica: O Barišićevu plagiranju piše i časopis Nature

Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatskoj ovo nije prvi put da dospijeva u strane medije zahvaljujući negativnim pojavama u državnom vrhu, no sramotno je svaki put iznova

Ugledni znanstveni časopis Nature objavio je u utorak članak u kojem navodi da hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić odbija dati ostavku nakon ‘skandala plagiranja’. Navode da je dotični ministar odbacio pozive da podnese ostavku nakon što je parlamentarni Odbor za etiku otkrio da je kopirao rad drugog znanstvenika. Osim što ministar ima podršku premijera Andreja Plenkovića, ponovno dobiva i potporu akademika Miroslava Radmana i Slobodana Vukičevića.

Nature piše i da znanstvenici u Hrvatskoj ističu da predmet Barišić postavlja pitanja akademske čestitosti na vrhu istraživačkog sustava te da je ministar rekao da za ostavku nema potrebe jer je pogreška bila samo “tipografska”.

Ističu i mišljenja bivšeg pomoćnika ministra znanosti Saše Zelenike koji tvrdi da je Barišić u više navrata doveo javnost u zabludu te da “ministar definitivno treba podnijeti ostavku”. Spomenuli su i optužbe koje je o Barišiću iznio znanstvenik Ivan Đikić koji smatra da Barišić treba odstupiti.

Hrvatskoj ovo nije prvi put da dospijeva u strane medije zahvaljujući negativnim pojavama u državnom vrhu, no sramotno je svaki put iznova.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI