Stiglo upozorenje iz Europe, malo su i strahu: Ako Milanović pobijedi, Hrvatsku čeka slovački scenarij’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nije tajna da je aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković rado viđen u uredu njemačkog kancelara, socijaldemokrata Olafa Scholza. “U slučaju promjene vlasti bi došlo do temeljnih promjena i poteškoća jer dosadašnje čvrsto opredjeljenje Hrvatske za EU i NATO je jako važno i poželjno za Berlin”, pojašnjava zastupnik njemačke Slobodne demokratske stranke u Bundestagu Oliver Lukšić.

A razlog strahu od mogućih promjene leži u hrvatskom predsjedniku i mogućem premijeru Zoranu Milanoviću, navodi Deutsche Welle. “Mi zaista s određenom dozom zabrinutosti gledamo na neke njegove pozicije. Mnogi su iziritirani i njegovom kandidaturom ali i nekim izjavama poput one ‘Hrvatska na prvom mjestu’. Sporni su i neki stavovi prema BiH, kao i otrovni komentari na račun EU-a te na kraju stav prema ratu u Ukrajini. Ukratko: u slučaju pobjede Milanovića postoji bojazan da bi Hrvatska mogla odjedriti u istom smjeru kao i Slovačka”, pojasnio je Lukšić.

Milanovića kritiziraju i socijaldemokrati u Bundestagu. Zastupnik Josip Juratović, koji je i ranije osuđivao stavove hrvatskog predsjednika kad je u pitanju politika prema Bosni i Hercegovini, ne skriva čuđenje njegovoj retorici koja već dulje vrijeme odvraća pozornost od same predsjedničke uloge.

Stipo Mlinarić Ćipe i Radić opleli po Plenkoviću: ‘On je umiveni Briselac, oni su se potpuno razotkrili’Ono što Milanović u posljednje vrijeme govori nije dostojno jednog predsjednika

“Ne znam zašto se Milanović ponaša tako. Ja sam ga upoznao, on je inteligentna osoba”, kaže Juratović te dodaje da su neke njegove nacionalističke izjave uzdrmale socijaldemokrate u Berlinu. “Jedno se može sigurno reći, a to je da Milanović nije klasični socijaldemokrat”, tumači Juratović.

Zastupnik demokršćanske unije Christian Haase upozorava da se Milanovićevi stavovi o Rusiji itekako registriraju u Berlinu te kritiziraju u diplomatskom obliku. “Inače, ono što Milanović u posljednje vrijeme govori nije dostojno jednog predsjednika. Recimo kada vlastiti Ustavni sud opisuje kao gangstere ili muhe. Ono što on trenutno provodi miriši na autokraciju i ne znam je li to dobro za Hrvatsku”, kaže Christian Haase te pojašnjava kako hrvatskog predsjednika vidi u društvu okupljenom oko slovačkog predsjednika Roberta Fica.

Haase pojašnjava da Milanović pokušava SDP smjestiti ‘desnije od HDZ-a’. “Takav primjer imamo sada u Slovačkoj s predsjednikom Ficom koji također istupa pod krinkom socijaldemokracije i prodaje desne teze”, naglašava njemački zastupnik. “Nadamo se da će u ovim teškim sigurnosnim vremenima s hibridnim ratom iz Moskve Hrvatska ostati čvrsto usidrena na Zapadu”, zaključio je Lukšić.

Na sve je stigao i odgovor Milanovića

“Ja sam zabrinut. Ne da sam zabrinut, nego sam prilično oneraspoložen politikom koju gluplji u Berlinu, ima pametnijih i glupljih, vode recimo prema regiji, prema BiH, koja je izrazito protivna hrvatskim interesima i interesima Zagreba, Hrvata u BiH, ali baš je izrazito protivna”, rekao je predsjednik novinarima u Koprivnici.

Dodao je da nije hrvatski etnički nacionalist, kao i da “nikakva zeleno-crvena policija u Berlinu koja mašta o boljem svijetu neće raditi na štetu Hrvatske”. “Hrvatska će u Europskom vijeću, u kojoj ću je predstavljati ja, imati vrlo jasan stav. To ne može. To ne može pod ovu i ovu cijenu. Nećete raditi idiote od nas”, rekao je Milanović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI