Hrvatsku drma nova afera: Milijune namijenjene stočarima dobili su oni koji nemaju ni jednu svinju

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

I prije nego što je postalo jasno da će premijer Andrej Plenković sastaviti svoju treću vladu, mnogi su članovi njegove stranke na popis bivših ministara ubacivali donedavnu ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, koja se nerijetko spominjala i u kontekstu rekonstrukcija Vlade u protekla dva Plenkovićeva mandata.

Unatoč tomu što Vučković na nedavno održanim parlamentarnim izborima nije ostvarila značajniji rezultat, Plenković ju je odlučio zadržati u svojim redovima te je za nju skrojen novi resor – Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije koja je inače za Plenkovića vrlo važna zbog provedbe europske politike.

Dio HDZ-ovaca još je nedavno, pri formiranju nove vlade, tvrdio da su pojedini članovi stranke nezadovoljni time što u njoj ostaje Vučković, no oni bliski premijeru Plenkoviću tvrdili su da on osobno s njom nikada nije imao većih problema, a trebala mu je kako bi barem donekle održao žensku kvotu u vladajućim redovima.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Ignorirani nalazi

Istini za volju, Plenković s kolegicom Vučković doista nikada nije imao većih problema u vidu afera, pa ni onda kada je privedena njezina prijateljica Josipa Pleslić ex Rimac, koja je prema tezama istražitelja šurovala s ministričinom nekadašnjom desnom rukom Ružicom Njavro. U tim trenucima, pa i u svima ostalima dok se raspletao slučaj Rimac, ministrica Vučković prošla je neokrznuto poručujući kako ona u nemoralnim radnjama nikada nije niti bi ikada sudjelovala.

Ovih se dana ministrica ponovno našla u fokusu javnosti, ali i europskih istražitelja, međutim, afera je opet zaobilazi. Kao što je poznato, europski istražitelji zakucali su na vrata Mesne industrije Vajda iz Čakovca koja posluje u sklopu Grupe Pivac. Riječ je zapravo o starom slučaju, Grupa Pivac dobila je i prema ranijim medijskim napisima milijune eura potpora iz Mjere 14 kojom se podižu standardi uzgoja stoke, a dio tog novca otišao je i onim farmama na kojima nema stoke. Kako se svojedobno pisalo, to je otkrila kontrola resornog Ministarstva poljoprivrede, a uloga ministrice Vučković problematizirala se utoliko što je ona navodno odobrila milijunske isplate tvrtkama vrgoračke braće Pivac, ignorirajući pritom šokantne nalaze vlastitih kontrola. Zanimljivo je da je donedavna ministrica tu mjeru u prijelaznom razdoblju povećala čak šest puta, a Ministarstvo poljoprivrede za nju je isplatilo više od 34 milijuna eura. Potporu je dobio 1891 korisnik. Međutim, najveći dio kolača, čak 44,5 posto, dobilo je deset najvećih.



Tvrtka Vajda dobila je najviše – 11,3 posto omotnice za 2021., konkretno se govori o 3,8 milijuna eura za tu godinu. Policija je proteklog tjedna obavila pretres čakovečke Mesne industrije Vajda prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, a hitne dokazne radnje provedene su i u nekoliko županija pod sumnjom na subvencijsku prevaru i krivotvorenje isprava. Prema službenom priopćenju, te su radnje provođene i nad više hrvatskih državljana za koje postoji osnovana sumnja da su počinili subvencijske prevare i krivotvorenje isprava na štetu financijskih interesa EU-a. U istrazi se pak spornima drže poticaji isplaćeni posredovanjem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, a problem je upravo Mjera 14, i to navodno u slučajevima u kojima je Vajda dobila poticaje za farme koje nemaju stoku.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Nestali milijuni

Pitanje koje i sada postavljaju kritičari bivše ministrice Vučković jest hoće li ona i sada biti pošteđena odgovornosti, no u istrazi ne postoji naznaka da je ona za nešto odgovorna. Mesna industrija Vajda problematična je i utoliko što su povukli europske milijune koji su dijelom trebali završiti kod njihovih kooperanata, uzgajivača stoke, ali Grupa Pivac svojim kooperantima odnosno stočarima koji surađuju s Vajdom nije isplatila ni centa. Ni u Grupi Pivac uhićenih, unatoč pretresu, zasad nema, a policija je na Vajdina vrata zakucala kako bi izuzela dokumentaciju koja se odnosi na sporne poticaje koji su im isplaćeni iz europskih fondova.

Postoji sumnja da je dio tog novca pronevjeren, ali to se tek treba utvrditi te će se tek tada znati ima li u ovoj priči osumnjičenih. U istrazi će europskim tužiteljima od koristi biti i pretraženi serveri tvrtke te elektronička komunikacija koja je s njih prikupljena. Pred europskim je tužiteljima velik posao jer tek trebaju provjeriti pribavljene podatke, a onda i odlučiti postoji li dovoljan stupanj sumnje za pokretanje kaznenog progona konkretnih osoba. Zasad postoji naznaka da više od pet milijuna iz Mjere 14, odnosno četvrtina iznosa, do kooperanata nikada nije došla, a policija je zbog toga razgovarala i s članom Uprave Braće Pivac Miljenkom Pivcem, no zasad ne kao osumnjičenim. Nagađa se da je u fokusu istražitelja i bivši predsjednik Uprave Vajde Alen Kajmović, kojega je u lipnju 2022. zamijenio Vilim Simon, ali ni za takvo što nema službene potvrde.

Ako dođe do pokretanja istrage, to bi se moglo negativno odraziti na imidž ovog vrgoračkog mesnog diva, ali sasvim sigurno neće ugroziti njihovu opstojnost, tvrde naši dobro upućeni sugovornici pa podsjećaju da Pivci spadaju u vodeće igrače na hrvatskom prehrambenom tržištu. Kada je o Vajdi riječ, tvrtka je osnovana još davne 1912., a u vlasničku strukturu čakovečke mesne industrije Braća Pivac ulaze 2015. Iduće godine ondje investiraju deset milijuna kuna u nabavu i modernizaciju opreme. Ulaganja su nastavljena i tijekom 2017. i 2018., kada je u Vajdi realiziran investicijski projekt dogradnje, rekonstrukcije i modernizacije proizvodnog programa, za što je izdvojeno 50 milijuna kuna.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Negativan imidž

Kao jedan od važnijih projekata modernizacije tvrtke spominje se izgradnja pročistača i fotonaponske elektrane te suvremene kotlovnice i drugih popratnih projekata. Riječ je o projektu teškom oko 23 milijuna kuna, čijem je otvorenju nazočio i bivši HDZ-ov ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. U tom su projektu također korištena bespovratna sredstva, o čemu je tada govorio Kajmović koji je u međuvremenu otišao iz Vajde, čiji su ukupni prihodi samo prošle godine iznosili 98 milijuna eura. Neto dobit prošle je godine bila 2,1 milijun eura, a u Vajdi je krajem prošle godine bilo zaposleno više od 300 ljudi s prosječnom neto plaćom od 1020 eura.

Za grupaciju Pivac Vajda je jedna od najvažnijih tvrtki zbog klaonica, ali i kooperacija, od čega se i osigurava osnovna sirovina za proizvodnju pršuta i drugih trajnih suhomesnatih proizvoda. Samo u ovom trenutku Vajda ima ugovore s osamdesetak kooperanata, a osim na sjeverozapadu Hrvatske, farme im se nalaze u Slavoniji i u okolici Petrinje. O ministrici Vučković govorilo se pak da je povezana s braćom Pivac koja slove kao veliki HDZ-ovi donatori, te se ujedno nagađalo da oni stoje iza njezina opstanka u Vladi. Kao poveznica između nje i Pivaca spominjalo se i to što dolaze iz istog kraja, ali treba podsjetiti da je Vučković te poveznice demantirala.

Braća Pivac, pokojni Ivica, Neven i Miljenko, obiteljski biznis digli su još za vrijeme socijalizma kada su meso počeli prodavati makarskim ugostiteljima i hotelijerima. Devedesetih Mesna industrija braće Pivac postaje jedna od vodećih u sektoru, ali pravi procvat doživljavaju dvijetisućitih zahvaljujući raznim akvizicijama i kupnji nekoliko tvrtki iz branše, što im je osiguralo status vodećih hrvatskih proizvođača mesa i mesnih prerađevina. Osovina poslovanja svakako je njihova Mesna industrija sa sjedištem u Vrgorcu, ali u sklopu grupacije uz Vajdu posluje i PPK iz Karlovca. Lani su prerađivačke kompanije Pivčevih ostvarile 628 milijuna eura prihoda. Da je riječ o megaprofitu, jasno je iz toga što je to gotovo polovica ukupnog prihoda deset vodećih proizvođača mesa i mesnih proizvoda koji se nude na policama trgovačkih lanaca i u njihovim maloprodajnim trgovinama diljem zemlje. U Grupi Pivac danas je zaposleno više od 2000 ljudi, a ulažu i u turizam te su vlasnici dvaju hotela u Makarskoj i hostela u Dubrovniku koji posluju pod tvrtkom Sol Tourism.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Razgranati biznis

Ipak, njihovom najvećom akvizicijom smatra se ulazak u Kraš. Nakon smrti Ivice Pivca njegove vlasničke udjele u MI Braća Pivac naslijedile su njegova supruga Silvija i kćeri Nina, Nevena i Iva Pivac te Mila Pavić Pivac koje su se u vlasničkoj strukturi pridružile Miljenku i Nevenu Pivcu.

Nedavno su Pivci preuzeli Celjske mesnine, a spominjani su i zbog preuzimanja velikog paketa Podravkinih dionica. Početkom lipnja Grupa Pivac i službeno je postala najveća prehrambena kompanija u Hrvatskoj jer su kumulativno lani ostvarili 888 milijuna eura prihoda i 30 milijuna eura dobiti. Druga najveća prehrambena industrija u Hrvatskoj Vindija grupa lani je ostvarila 750 milijuna eura prihoda, a Grupa Podravka 714 milijuna eura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI