Inicijativa ‘Za slobodnu Palestinu’: Upućen zahtjev za trenutnim, trajnim i bezuvjetnim prekidom vatre u Pojasu Gaze

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Inicijativa za slobodnu Palestinu u Zagrebu je u subotu održala prosvjed “Život, sloboda, pravda – marš za Palesinu”.

Uputili su zahtjev za trenutnim, trajnim i bezuvjetnim prekidom vatre u Pojasu Gaze.

Prosvjed je počeo na Trgu žrtava fašizma te se nastavio središtem grada, prema Zrinjevcu. Okupljeni su donijeli brojne transparente. Uputili su i nekoliko zahtjeva Vladi RH i međunarodnoj zajednici.

Na prosvjedu i Miran Kurspahić

Glavni zahtjev je trenutni prekid vatre u Gazi, koji će omogućiti humanitarnu i medicinsku pomoć, pristup struji, vodi i gorivu te potragu za nestalima.

Na prosvjed je došao i poznati hrvatski redatelj Miran Kurspahić.



Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Među zahtjevima izdvaja se i “oslobođenje preostalih 129 izraelskih taoca držanih u Gazi i najmanje 10.000 Palestinaca i Izraelaca koji se protive aparthejdu, ratu i genocidu, a koje je Izrael proizvoljno i nezakonito pritvorio, bez prava na pošteno suđenje”.

Zahtijevaju i progon ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti putem Međunarodnog kaznenog suda, a po uzoru na Južnoafričku Republiku, provođenje međunarodne pravne obveze kažnjavanja i sprječavanja genocida putem Međunarodnog suda pravde. Od Vlade traže da prizna Palestinu kao državu, kao što su to nedavno najavile Španjolska, Irska i Slovenija.

Netanyahu ne odustaje: ‘Osigurat ćemo da Gaza više ne predstavlja prijetnju Izraelu’

Prosvjednici od Vlade traže i hitan otpis troškova evakuacije i pružanje potrebne podrške svima evakuiranima, kao i ostalim palestinskim izbjeglicama u Hrvatskoj.

Napomenuli su da su nakon evakuacije obitelji iz Gaze sa Zakladom Slagalica do kraja prosinca prikupili više od 17.500 eura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI