Iscrpljujući pregovori sindikata i Vlade: Zahtjeve ima i dio umirovljeničkih udruga i saveza

Pixabay

Pregovori sindikata i Vlade o izračunu ili indeksaciji plaća nastavljaju se i dalje. Iako su neki sindikati u državnim službama bili zadovoljni, sada i oni postaju nezadovoljni. Zahtjeve ima i dio umirovljeničkih udruga i saveza.

O tome su govorili u programu HRT-a, Rino Štorić predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske i Milivoj Špika, koordinator Platforme Umirovljenici zajedno.

“Mi smo u prošloj godini intenzivno razgovarali s ministrom financija i carinskom upravom u cilju podizanja plaće, podizanja koeficijenata. Kada smo od Ministarstva uprave dobili prvu tablicu koeficijenata za carinske službenike, bili smo zadovoljni”, rekao je Štorić.

Dvije različite situacije

Istaknuo je kako su imali primjedbe na nekoliko radnih mjesta za koje su vjerovali da će se do donošenja uredbe ispraviti. Unatoč tome, to nije ispravljeno.

“Kada smo dobili tablice s koeficijentima svih ostalih državnih službenika vidjeli smo da porast plaća u carini ne prati onaj porast kod drugih službenika. Posebno kod policijskih službenika s kojima dijelimo radna mjesta na granicama i s tim smo nezadovoljni”, rekao je.



O tome kako postoje dvije različite situacije govorio je Špika.

“Oni u radnom kontingentu mogu prijetiti Vladi, štrajkati, raditi što hoće. Neki smo dan bili svjedoci bijelog štrajka osoba u pravosuđu. Oni imaju način da prisile Vladu kako bi ostvarili svoje interese i to im pali u izbornoj godini i Vlada si ne može dopustiti da država ne funkcionira”, rekao je.

Umirovljenici su sve izračunali i prozivaju vladajuće: ‘Oštetili su nas za četiri prosječne mirovine’

Napomenuo je da umirovljenici mogu prosvjedovati, ali se zapitao što onda.

“Ono što umirovljenici trebaju imati na umu i biti toga svjesni je njihova brojnost i snaga”, istaknuo je Špika.

Dodao je kako će olovka ove godine biti “najjače oružje” u ruci svakoga umirovljenika.

“Umirovljenici su se suočili s time da u zadnjih 8 godina se nije dogodio rast mirovina. Vlada je 2016. godine obećala da će prosječna mirovina biti oko 60 posto prosječne plaće. Danas je prosječna plaća 1200 eura, a mirovina između 450 i 550 eura, ali nije 720 koliko je trebalo biti”, zaključio je Špika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI