ISTRAGA U TEKSASU: Zašto je policija kasno reagirala na dojave učenika da je ubojica u školi?

Foto: Pixabay/Ilustracija

Nakon što se proteklog tjedna dogodio nezapamćeni zločin u Teksasu, istražitelji nastoje utvrditi koje su kritične pogreške napravljene u odgovoru na smrtonosnu pucnjavu u školi u Uvaldeu. Postavlja se i pitanje zašto je gotovo 20 policajaca ostalo ispred učionice dok su djeca pozivala u pomoć, objavio je Reuters.

U središtu istrage Teksaškog odjela javne sigurnosti je i pitanje zašto su policajci čekali u hodniku gotovo sat vremena prije nego što su ušli i ubili napadača.

Uz sve više poziva na neovisnu istragu, te sve veće kritike na odgovor policije, policija iz Houstona i Dallasa pristigla je u Uvalde kako bi pomogla lokalnim snagama.

Istražitelji u međuvremenu i dalje traže motiv napada.

Naime Salvador Ramos, 18-godišnji srednjoškolac koji je napustio srednju školu, nije imao kazneni dosje i nije imao povijest mentalnih bolesti, a sve više na vidjelo izlaze njegove poruke koje je slao na društvenim mrežama.Na vidjelo izlaze i nove informacije. Najmanje dvoje djece pozvalo je pomoć iz par susjednih učionica četvrtog razreda nakon što je Ramos u utorak ušao u školu s poluautomatskom puškom AR-15, rekao je ravnatelj Teksaškog odjela za javnu sigurnost Steven McCraw.

“On je u sobi 112”, rekla je djevojka koja je pozvala pomoć u 12,03 sati. Ista djevojka zamolila je operatera hitne pomoći da “pošalje policiju odmah” u 12,43 sati te četiri minute kasnije.

U 12,51, gotovo 45 minuta nakon njena poziva taktički tim upao je i prekinuo opsadu osnovne škole Robb.

Ukupno je najmanje osam poziva hitnoj pomoći upućeno iz škole, dok je policija čekala vani. Dvoje djece koja su zvala pomoć su preživjeli.

McCraw je naglasio da je zapovjednik na licu mjesta, načelnik policijske uprave školskog okruga, pogrešno utvrdio da je Ramos zabarikadiran u školi te da djeca više nisu u opasnosti, omogućivši time policiji da se pripremi za napad.

“Bila je to pogrešna odluka i točka”, istaknuo je McCraw.

Priznao je da standardni protokoli zahtijevaju od policije da se odmah suoči s aktivnim školskim napadačem, umjesto da čeka pomoć.

“Taktički agenti granične patrole na mjestu događaja bili su frustrirani nedostatkom jasnih uputa od zapovjednika, vjerujući da je to odgodilo napore da se zaustavi napad”, naglasio je izvor iz policije.

Izvor navodi da kada su taktički agenti ušli u učionicu škole iza balističkog štita, napadač je izašao iz ormara i pucao na njih.

“Mrzim vjerovati da su neka od te djece mogla biti spašena da su im policajci pomogli odmah nakon što su upucana, a ne sat vremena kasnije nakon što su iskrvarila”, zaključio je drugi izvor iz policije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI