Izrael napao Hezbolah u Libanonu kao odmazdu za pogibiju 12 osoba na Golanskoj visoravni

Guliver Image/AP Photo/Mohammed Zaatari

Izrael je u noći sa subote na nedjelju odgovorio na ranije raketiranje nogometnog igrališta  zajednice Druza na anektiranoj Golanskoj visoravni zračnim udarom na Hezbolah, na području Libanona.

„Tijekom noći su izraelske zrakoplovne snage napale niz terorističkih ciljeva Hezbolaha duboko u libanonskom teritoriju, na južnom području, uključujući skladišta oružja i terorističku infrastrukturu. Napadnuti su ciljevi na područjima Chabriha, Borj El Chmali i Beqaa, Kfarkela, Rab El Thalathine, Khiam i Tayr Harfa”, objavila je izraelska vojska.

Hezbolah kategorički odbacio odgovornost za napad

Po posljednjim informacijama dvanaest ljudi, uključujući djecu, ubijeno je u raketnom napadu na Golansku visoravan, a izraelske vlasti su ranije za napad optužile libanonski islamistički Hezbolah koji djeluje pod patronatom Irana, što je Hezbolah kategorički odbacio. „Nemamo ništa s tim”, piše u njihovom službenom priopćenju.

Trump nakon raketiranja Golana: ‘Nikada se ne bi dogodio ovakav napad ni onaj 7. listopada’



 

Podsjetimo, Golanska visoravan je od 1967. godine pod okupacijom Izraela. Oko 70 tisuća izbjeglica prebjeglo je poslije rata u druge dijelove Sirije, a do kraja 1970-ih na Golanskoj visoravni izgrađeno je više židovskih naselja. Izrael ju je anektirao potkraj 1981. unatoč protivljenju Sirije i UN-a koji ondje ima promatračke snage, a SAD je u ožujku 2019. protivno međunarodnom pravu priznao izraelski suverenitet nad njom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI