JANDROKOVIĆ NIJE HTIO DATI STANKU: 81 zastupnik glasao protiv, Đurđević bez podrške Sabora za predsjednicu Vrhovnog suda

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon jučerašnje rasprave, Sabor je u podne glasovao o raspravljenim točkama, među kojima je i prijedlog predsjednika Zorana Milanovića da se za predsjednicu Vrhovnog suda imenuje Zlata Đurđević.

Glasalo 123 zastupnika, za je bilo 37, suzdržanih 5, a protiv 81 i time prijedlog nije prošao.
Prije glasanja saborski klubovi tražili su stanku od 10 minuta koju predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije odobrio.

Zahtjev za stanku u ime Kluba Suverenista traže kako bi se konzultirali oko ovog prijedloga i istaknuli da im je Đurđević neprihvatljiva jer je ona, tvrde, ideološki obojena i eksponent lijevo-liberalne politike.

Stranku traži i Krešo Beljak.

“Nije mi jasno da su neki koji su lani išli na izbore nudeći promjene, sada ih ne žele pod krinkom ideološkim pitanjima. Radi se o prvenstveno stručnoj osobi, podržat ćemo prijedlog predsjednika Republike u nadi da će to napraviti i ostali klubovi. Bjegunac pred hrvatskim pravosuđem pokrenuo je lavinu problema u pravosuđu čemu moramo pokušati stati na kraj, prijedlog predsjednika Republike je pokušaj da se krene u tom smjeru”.



I Peđa Grbin traži stanku u ime Kluba zastupnika SDP-a.

“Neću govoriti o njoj, njezinoj stručnosti, o tome smo jučer govorili. Biramo između dvije opcije, jedna koja misli da je OK da postupci traju desetljećima, da Mamić generira pravosudne postupke protiv sudaca, da se pojedini suci bogate na račun pravde, da je sve u redu. Ta škola mišljenja će danas glasati protiv. Ako smatrate da to nije u redu, danas ćete podržati ovaj prijedlog”.

Dražen Bošnjaković iz HDZ-a također traži stanku.

Stanku traži i Stjepo Bartulica u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.
I Milorad Pupovac traži stanku od deset minuta.

“Ovaj klub misli da je prof. Đurđević dobra kandidatkinja, no način dovođenja do kandidata nije bio dobar, od početka je bio kontaminiran. No, nije iskusila samo ona, već i zastupnici, članovi akademske zajednice, to je kontaminiralo cijeli proces. Važno je u kojoj atmosferi dobivamo kandidate, proces je kontaminiran razornom i destruktivnom retorikom, svojstvenom samo nekim ranim razdobljima naše demokracije, o tome je i Đurđević pisala. Nadam se da ćemo se opametiti”.

Prije glasanja govorilo se o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2020. godinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI