‘KADA ĆU MOĆI IZAĆI?’ Potvrda crnih slutnji sudskog vještaka koji je detaljno i stručno proučio popis Kostinih žrtava: Nekoliko puta je ponovio ovo jezivo pitanje

Foto: CROPIX

Kosta K. (13) nije lud i svjesno je počinio jezivi masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. svibnja na Vračaru. Naime, 13-godišnjak se ponaša zdravorazumski i sa zadovoljstvom je sastavljao popis žrtava, a imena i prezimena na listi pisao je odvojenim slovima, što govori da se uživio u predstavu i zamišljao sam čin ubojstva i reakciju društva.

Ovako glasi procjena profesora doktora Radoslava Svičevića, sudskog vještaka iz područja grafoskopije, koji je protumačio rukopis maloljetnog napadača. Inače, dječak ubojica napravio je popis žrtava mjesec dana prije nego što je u školi ubio osmero djece i zaštitara.

Profesor Svičević ističe da se zbog njegovog kritičkog stava prema grafologiji, koji podrazumijeva da je ona “spekulativno-pseudoznanstvena disciplina”, može izjasniti samo o psihofizičkom stanju dječaka u vrijeme pisanja popisa žrtava. Srbijanski mediji navode da je Kosta nekoliko puta pitao liječnike i kad će ga pustiti kući, jer “dobro zna da ne može kazneno odgovarati”.


Foto: Vlado Kos / CROPIX

“Napominjem da se i ova moja analiza može uzeti s rezervom jer se konačni rukopis i potpis formiraju između 16. i 18. godine života, kao dokaz nečijeg identiteta, zbog čega su rukopis i potpis u forenzičkom smislu u rangu s otiskom prsta, DNK profilom i spektrom boja šarenice u oku”, upozorio je sudski vještak, pa dodao:

“U vezi s navedenim, koristeći fotografiju rukopisa Koste K., pažnju zaslužuju sljedeće činjenice: precrtavanje navedenih imena njegovih kolega ukazuje na selektivni, analitički pristup odabiru žrtava po nekom kriteriju koji je samo njemu bio poznat, a što svakako ide u prilog dobro očuvanog razuma”.



“Dok je to pisao, dječak je u svojoj glavi uređivao kako će napraviti neki kaos, uznemiriti situaciju, kako će se i on veličati kao junak, a što se sada potvrđuje, za mene uznemirujućom podrškom njegove generacije na sve to”, ocijenio je Svičević. Već na prvom saslušanju u policiji, u prisustvu psihologa i radnika Centra za socijalni rad, nije pokazao ni trunku kajanja i mirno je priznao da je pobio djecu.

“Žao mi je što nisam ubio sve učenike s popisa… Uživao sam dok sam slušao njihove krikove”, priznao je, između ostalog, dječak ubojica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI