KAKAV ŽESTOK GOVOR I PORUKA! Hrvatski general spomenuo Pavelića pa udario: ‘Ti minorni političari žale za ustaštvom i nacizmom’

Foto: Guliver Images/World History Archive

Split slavi 78. obljetnicu oslobođenja od fašističkih okupatora, a glavna je svečanost održana u Galeriji umjetnina. Prije svečanosti, izaslanstva Grada i Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita položila su vijence na gradskom groblju Lovrinac, a na Narodnom trgu (Pjaci) vijenci su položeni kod Spomen-ploče osloboditeljima grada.

U ime predsjednika udruge Veterani Domovinskog rata i antifašisti (VeDRA) Ranka Britvića tom je prigodom govorio hrvatski general i član Udruge Luka Džanko koji je govor započeo pozdravom “Poštovane građanke i građani, drugarice i drugari”, što je kod prisutnih izazvalo ovacije.

“Ovo je dan kad je Split ugledao slobodu nakon najmračnijeg razdoblja u 20. stoljeću. Za Splićane je bilo šokantno potpisivanje Rimskih ugovora 18. svibnja 1941. o određivanju granica između NDH i Italije, kojima se poglavnik Ante Pavelić odrekao većeg dijela Dalmacije, sa Splitom, Sušakom, Šibenikom, Trogirom, te gotovo svih otoka osim Brača i Hvara”, podsjetio je Džanko, piše Slobodna Dalmacija.

Potom je rekao kako je “veleizdajnički akt poglavnika bolno je primljen u srcima ljudi kao izdaja Dalmacije”.

Oštra poruka neistomišljenicima

“Komunistička partija organizirala je antifašistički otpor i ostala je jedina vjerna hrvatskom narodu. Antifašistički otpor protiv okupatora mogle su organizirati i druge političke stranke i povesti narod u borbu, ali nisu! To je učinila Komunistička partija, a ostali su radije izabrali pasivnost”, ustvrdio pa poslao poruku onima koji ovaj dan ne doživljavaju kao oslobođenje Splita.“Nažalost, danas iz usta nekih minornih političara i bezveznjaka možemo čuti da je Split 26. listopada okupiran, no to kažu oni koji žale za nacizmom i ustaštvom”, zaključio je general.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI