Klimatologinja DHMZ-a nema dobre vijesti:’ Dužina i učestalnost toplinskih valova je ono što nam slijedi’

Foto: Nikola Brboleza / CROPIX

U Hrvatsku je još jedan ljetni  toplinski val. Zbog iznimno visokih temperatura Državni hidrometeorološki zavod za danas je izdao crveno upozorenje za cijelu jadransku obalu. I idućih dana u cijeloj zemlji bit će vrlo velika opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Voditeljica Službe za klimatologiju DHMZ-a, mr. sc. Melita Perčec Tadić, rekla je u HTV-ovom Dnevniku da novo redovno mjesečno izvješće Copernicusove službe za klimatske promjene o stanju klime u svijetu kaže da je ovogodišnji srpanj bio drugi najtopliji u povijesti.

 

Požar kod Solina, dim ulazi u kuće neke i nagorjele: Jedan vatrogasac ozlijeđen, sve snage pripravne



U ovom srpnju su bila dva najtoplija dana u povijesti na globalnoj razini

“Isto tako možemo reći da je, u odnosu na predindustrijsko razdoblje, ovaj srpanj bio gotovo 1.5 stupnjeva topliji, a u odnosu na trenutno važeću klimatsku normalu 1991.-2020. bio je topliji za 0.7 stupnjeva”, rekla je Perčec Tadić.

Navela je i da su u ovom srpnju bila dva najtoplija dana u povijesti na globalnoj razini – 22. i 23.

Perčec Tadić rekla je da smo imali 13 uzastopnih mjeseci u kojima je srednja mjesečna temperatura zraka premašila dotadašnje maksimume, kao i čak 15 mjeseci u kojima je temperatura mora premašila dotadašnje maksimume.

Također je rekla da je hrvatski srpanj vrlo specifičan jer su tijekom njega gotovo na svim meteorološkim postajama dosegnuli maksimalne srednje mjesečne temperature, koje su bile 2 do 4 stupnja toplije od klimatološkog razdoblja 1991.-2020.

“Možemo očekivati sve dugotrajnije toplinske valove”

Rekla je i da se klimatologija toplinskih valova mijenja kao posljedica klimatskih promjena.

“Možemo očekivati sve intenzivnije, dugotrajnije i češće toplinske valove”, rekla je Perčec Tadić, dodajući da smo ove godine prvi toplinski val imali već u lipnju te da ih sad već možemo očekivati u jesenskim mjesecima, u rujnu.

Nažalost, navela je, svi podaci pokazuju da se globalne emisije stakleničkih plinova ne smanjuju. Iako se vidi da se emisije smanjuju, primjerice, u EU, Kanadi i SAD-u, neke regije i zemlje još uvijek zaostaju.

“U Kini emisije i dalje rastu, u Aziji i dalje rastu”, rekla je. “Ono što je vrlo vjerojatno je da će nam 2024. biti ponovno najtoplija godina u povijesti za sada.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI