KOLINDA SE VRAĆA U VELIKOM STILU, IMA NOVI POSAO! Splitsko sveučilište objavilo senzaciju: Bivša predsjednica postaje profesorica

Foto: Biljana Blivajs/Cropix

Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu dugo je vremena u medijskoj tišini pripremao novi studij koji bi lako mogao postati prava senzacija. U pitanju je samofinancirajući diplomski sveučilišni studijski program na engleskom jeziku, a pokreću ga u suradnji sa Sapir Accademic College iz Izraela.

Studijski program se zove Democracy and Resilience in Modern Society (Demokracija i društvena otpornost suvremene države), a na Filozofskom fakultetu očekuju da će, uz domaće, privući i strane studente.

Na njemu će se već od ove jeseni školovati budući stručnjaci u diplomaciji i politici koji će nakon diplome steći zvanje magistra javnih politika i diplomacije, a predavat će im brojni domaći i strani stručnjaci. Među njima je najpoznatija Kolinda Grabar-Kitarović, bivša hrvatska predsjednica, piše Slobodna Dalmacija.

Dakle, nakon što je bila veleposlanica RH u SAD-u, pa pomoćnica glavnog tajnika u NATO-u, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, a onda i predsjednica RH… Grabar-Kitarović dolazi u Split predavati na kolegiju Moderna diplomacija i odnosi s javnošću.

Zajedno s njom isti će kolegij držati i istaknuta profesorica splitskog Ekonomskog fakulteta Ivana Bilić, ali i James Brendan Foley, bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj.



Vrijednost i revolucionarnu važnost ovog studijskog programa za našu zemlju, ali i za širi međunarodni kontekst prepoznali su i drugi brojni istaknuti predavači poput profesora Dragana Primorca i bivšeg izraelskog veleposlanika Ilana Mora.

Uz profesore s Filozofskog fakulteta, tu je još i cijeli niz istaknutih sveučilišnih profesora s raznih sastavnica Sveučilišta u Splitu poput Ane Marušić s Medicinskog fakulteta, Željka Radića i Petra Bačića s Pravnog fakulteta, Ivane Tomić Ferić s Umjetničke akademije, Snježane Pivac, Maje Mihaljević Kosor i Vladimira Šimića s Ekonomskog fakulteta. Angažirani su i stručnjaci s fakulteta drugih hrvatskih sveučilišta.

Studij će trajati dvije godine, odnosno četiri semestra, a školarina će koštati ukupno 12 tisuća eura, za svaku godinu studija po šest tisuća eura. Na Filozofskom očekuju da će se studenti nakon diplome zapošljavati u institucijama državne i lokalne uprave, međunarodnim poslovima, diplomaciji, kulturi, turizmu, upravljanju i rukovođenju, administraciji, trgovini, novinarstvu i izdavaštvu, odnosima s javnošću…

Studenti će učiti o hrvatskoj i izraelskoj nacionalnoj povijesti, kao i povijesti i razvojnom kontekstu hrvatsko-izraelskih odnosa, nacionalnom identitetu, teorijskim principima i ključnim pitanjima upravljanja u europskom, hrvatskom i izraelskom kontekstu, zatim o kibernetičkoj sigurnosti, umjetnoj inteligenciji, velikoj bazi podataka (big data) i GDPR-u,͵ migracijama i ljudskim pravima, društvu i religiji, hrvatskoj i izraelskoj umjetnosti, multikulturalizmu, obrazovnim politikama, znanstvenoistraživačkim pitanjima u društvenim i humanističkim znanostima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI