KONTROVERZNA UREDBA NOVOG ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI: Država stavlja zabilježbe na nekretnine primatelja socijalne pomoći

Screenshot/N1

Nakon stupanja na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi, područni uredi Zavoda za socijalnu skrb počeli su masovno provoditi jednu od odredbi iz tog Zakona. Riječ je o tome da se, prema toj odredbi, država upisuje na nekretnine, često i jedinu nekretninu, primatelja socijalne pomoći, objavio je N1.

Zbog toga je najmanje 530 najsiromašnijih građana odustalo od zahtjeva za socijalnu pomoć jer bi zauzvrat morali pristati na to da im država stavi zabilježbu na nekretnine.

“Prema našim informacijama, najmanje 530 građana je iz tog straha odustalo od primanja ove naknade, iako nemaju sredstva za osnovne životne potrebe”, rekla je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić branio je u utorak te odredbe novog Zakona koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine.

Objasnio je kako je inačice takvog instituta postojala i ranije te da je “dužnost svakoga od nas brinuti o roditeljima, bakama i djedovima”.



“Ništa se loše neće dogoditi korisnicima socijalne pomoći dok su živi. Ne radi se o tome da država oduzima nekom nekretninu, ali ako korisnici prodaju nekretninu ili nakon smrti korisnika nasljednici prodaju imovinu – tada država aktivira zabilježbu”, rekao je Piletić.

Dodao je kako će se ipak pri idućim izmjenama Zakona razmotriti ta kontroverzna odredba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI