Najbolji mađarski mladi glazbenici

Budimpeštanski festivalski orkestar osnovali su 1983. godine Iván Fischer i Zoltán Kocsis, a čine ga članovi „odabrani iz kreme mađarskih mladih glazbenika“, kako je zapisao londonski The Times

Želite li doživjeti posebno glazbeno uzbuđenje početkom prosinca s najboljim mađarskim mladim glazbenicima?

Upravo takvu poslasticu omogućit će vam ciklus Lisinski subotom u okviru kojeg nastupa jedan od najboljih svjetskih orkestara – Budimpeštanski festivalski orkestar pod ravnanjem dirigenta Ivána Fischera.

Kako je zapisao londonski The Times Budimpeštanski festivalski orkestar osnovali su 1983. godine Iván Fischer i Zoltán Kocsis, a čine ga članovi „odabrani iz kreme mađarskih mladih glazbenika“. Prvotni im je cilj bio da, intenzivnim pripremama i visokim standardima, učine tri ili četiri koncerta važnim godišnjim događajima u mađarskom glazbenom životu te da podare Budimpešti novi simfonijski orkestar, koji će biti međunarodno poznat. Zacrtani cilj su i ostvarili pa je 2008. godine Orkestar uvršten među deset najboljih svjetskih orkestara, a Udruženje glazbenih kritičara Argentine proglasilo ga je najboljim u 2016. godini.

Kakav glazbeni događaj možete doživjeti svjedoči podatak da je Orkestar dobitnik niza visokih priznanja, među kojima su i diskografske nagrade Gramophone, Diapason d’Or i Toblacher Komponierhäuschen, te da su njegovi članovi nastupali na najuglednijim svjetskim koncertnim pozornicama, kao što su Carnegie Hall i Lincoln Center, bečki Musikverein, Concertgebouw u Amsterdamu i londonski Royal Albert Hall. Uz to su bili inicjatori brojnih edukativnih i dobrotvornih projekata namijenjenih starijima i nemoćnima, djeci s autizmom i institucijama koje se brinu o djeci. Da je uzajamno poštovanje i privrženost Orkestra i zagrebačke publike iznimno snažna, svjedoči i ovogodišnji povratak Budimpeštanskog festivalskog orkestra na pozornicu Dvorane Lisinski s djelima Johanna Sebastiana Bacha, Bele Bartóka i Johannesa Brahmsa.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI