Lokalna samouprava dobiva veće ovlasti u upravljanju nekretninama? Evo što kaže ministar Branko Bačić

Foto: Nera Simic / CROPIX

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u petak  se osvrnuo na novi Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu.

Kazao je kako će decentralizacija upravljanja ići prema županijama, gradovima sjedištima županija i gradovima s više od 35.000 stanovnika.

Napomenuo je kako su župani ili gradonačelnici ovlašteni donijeti odluku o pokretanju postupka raspolaganja i odluku o raspolaganju nekretninama čija je procijenjena vrijednost ili je ukupni iznos procijenjene naknade niži ili jednak iznosu od 130.000 eura.

15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika: Suradnja na projektima od zajedničkog interesa



Isto tako, ako vrijednost iznosi od 130.000 do milijun eura, odluku o pokretanju postupka raspolaganja i odluku o raspolaganju nekretninama donosi županijska skupština ili gradsko vijeće.

“Nekretninama koje vrijede više od toga upravljat će Ministarstvo, odluku o pokretanju postupka raspolaganja i odluku o raspolaganju nekretninom čija je vrijednost iznad 1,5 milijuna eura donosi ministar, dok za sve iznad toga odlučuje Vlada”, rekao je ministar Bačić.

“Prihodi od korištenja imovine se dijele tako da 60 posto ide državi, a po 20 posto županiji, prema mjestu gdje se nekretnina nalazi, te jedinici lokalne samouprave”, ističe u nastavku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI