Napadi na hrvatske povratnike u BiH veliki su problem, a ne nepostojeći kampovi za paravojnu obuku

Foto: Antonio Balic / CROPIX / ilustracija

Predsjednik povjerenstva parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Ilija Cvitanović izjavio je danas kako u BiH nema kampova za paravojnu obuku, niti ćelija islamističkih terorista, komentirajući tvrdnje domaćih političara o postojanju takvih sigurnosnih prijetnji.

OSA pozorno nadzire stanje na terenu i do sada nije prikupila nikakve dokaze o utemeljenosti tvrdnji i optužbi koje razmjenjuju bošnjački i srpski političari, rekao je Cvitanović u intervjuu za javni servis BHT1.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan ranije je ustvrdio kako u BiH trenutačno postoji između 100 i 120 “paradžemata”, odnosno zajednica muslimanskih vjernika koje djeluju izvan službenih struktura Islamske zajednice BiH i predstavljaju potencijalnu terorističku prijetnju.

Siniša Karan – Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Burne reakcije i novi val uzajamnih optužbi političara

“OSA je vrlo ozbiljna institucija koja čuva sigurnost i suverenitet Bosne i Hercegovine i ona nema podatke koji bi ukazivali u ovom trenutku da postoje i kampovi i terorističke ćelije koje bi eventualno mogle izazvati neke terorističke napade u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Cvitanović, koji je ujedno predsjednik stranke HDZ 1990.

Zukan Helez – Foto: Antonio Balic / CROPIX

Potom je ministar obrane BiH Zukan Helez naveo kako na teritoriju RS-a postoje kampovi za paravojnu obuku u kojoj sudjeluju i pripadnici policije tog entiteta, a obučavaju ih osobe iz Rusije, što je potaknulo burne reakcije i novi val uzajamnih optužbi političara koji jedni drugima predbacuju kreiranje ozračja straha i nesigurnosti u zemlji.



 

Nema dokaza ni za jednu od tvrdnji koje su iznosili ministar policije RS-a i ministar obrane BiH, kaže čelnik povjerenstva Cvitanović o navodima zbog kojih je vođena rasprava i na parlamentarnom povjerenstvu za nadzor nad OSA-om.

Cvitanović upozorio na učestale napade na povratnike

Unatoč brojnim unutarnjim i vanjskim izazovima, kako kaže, BiH se može smatrati sigurnom zemljom, a na političare koji ovakve teme koriste kao povod za uzajamne svađe apelirao je da se suzdrže od izjava bez pokrića jer time samo pogoršavaju odnose među ljudima na terenu.

Učestali napadi na povratnike, posebice na Hrvate i Bošnjake u RS-u, izravan su rezultat takvog ponašanja političara, smatra Cvitanović, koji je podsjetio na posljednji takav slučaj kada je kod Dervente u napadu šumokradica u listopadu teško ozlijeđen hrvatski povratnik Marko Mišić, koji je kasnije od posljedica tog napada preminuo u bolnici.

Ilija Cvitanović – Foto: Screenshot/N1

“To je sve produkt dizanja tenzija u javnosti, izazivanja tog jednog naboja među ljudima, gdje potpuno neodgovorno najodgovorniji ljudi dižu tenzije. Svjedoci smo tomu svaki dan”, zaključio je predsjednik povjerenstva parlamenta BiH za nadzor nad radom OSA-e.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI